İspanyol Uzman: Türkiye Terörle Mücadelede Yetersiz Kaldı

İspanyol terör uzmanı Jose Maria Gil, Türkiye’nin terörle mücadelede yetersiz kaldığını ve bunun sonuçlarının ağır olacağını söyledi.Radikal selefi IŞİD adlı örgüt konusunda bir şeylerin ters gittiğini kaydeden İspanyol uzman...

İspanyol terör uzmanı Jose Maria Gil, Türkiye’nin terörle mücadelede yetersiz kaldığını ve bunun sonuçlarının ağır olacağını söyledi.

Radikal selefi IŞİD adlı örgüt konusunda bir şeylerin ters gittiğini kaydeden İspanyol uzman Gil, “Baktığımız zaman teröristlerin çoğu önce Türkiye’ye giriş yaptı ve sonra Suriye’ye geçti. Bir şeyler ters gitti. Ben Türk polisi ve askerinin kapasitesinin farkındayım. Ama 'ne oldu' diye sormadan edemiyorum.” ifadelerini kullanıyor.

Güvenlik konuları ile ilgili analizler yayınlayan Intentto Eurogrup’un başkanı olan ve aynı zamanda gazetecilik yapan Gil, Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplandırdı. İspanya’dan giderek Irak ve Suriye’de savaşan IŞİD üyeleri ile Facebook'tan bağlantı kuran Chema Gil’in yayınladığı rapor ülkede büyük ses getirdi.

IŞİD’ÇİLERİN DİNİ BİLGİSİ AZ

İspanya’nın terörün farklı çeşitlerinden çok çektiğini anlatan Gil, “ETA İspanya’nın bir bölümü üzerinde hak iddia ediyordu ve GRAPO devrimci marksist bir örgüttü, fakat “cihatçı” terör yerel değil global bir olgu ve farklı amaç ve motivasyonlara sahipler. İspanya diğer batı ülkeleri gibi El Kaide, IŞİD gibi hareketlerin hedefinde oldu. Burada maniple edilen tarihsel bazı çağrışımlarla teröristler, İspanya’nın eski Endülüs olduğunu ve İslamın gasp edilmiş toprağı olduğunu söyleyerek tehditlerini haklı göstermeye çalışıyorlar. Bu teröristler gerçek birer yalancılar, kendi dinlerini, kutsal kitaplarını ve tarihi maniple ediyorlar, sanki yarım bin yıldan fazla zaman geçmemiş gibi tarihe geri dönerek düşüncelerini yerleştirmek istiyorlar.” yorumunu yaptı.

Sosyal medyada arkadaşlık kurduğu teröristlerin dini bilgilerinin az olduğuna dikkati çeken Chema Gil, “Bazıları ne Allah’a ne de Peygamberine inanıyor ve gerçekten psikopatlar. Vahşi gibi hareket ediyorlar, kafa kesiyor, işkence yapıyor ve tecavüz ediyorlar. Onlar dindar insanlar değil, onlar katil.” diyor.

Teröristlerin nasıl bir psikolojiye sahip olduğuna dair soruyu cevaplayan Jose Maria Gil, “Ben psikolog değilim ama kriminolojik profil üzerine eğitim aldım. Her bir şahıs kendi şahsi tecrübeleriyle faklı bir yerde savaşmak için ülkesini terk ediyor ama Fas’ın bir şehrindeki genç ile Barcelona’da radikalleşen bir gencin ortamları aynı değil. Ancak genelde yüksek dozlu kızgınlık, sosyal dışlanmışlık, imkansızlık, eğitimsizlik, az dini bilgi... İnternetten ulaştıkalrı radikal bir grup veya toplulukla kendilerini özdeşleştirerek sosyal yakınlık tesis ediyorlar. Zayıf noktalar teröristler tarafından suistimal ediliyor ve onları radikalleştiriyorlar.” şeklinde konuştu.

İspanyol gazeteci Gil, “Genelleştirmek mümkün değil ama Avrupa’da bir kısım insanları etkileyen radikalleşme sürecinin yaşandığından bahsedilebilir. Terörizme karşı daha etkin mücadele etmek için Avrupa’da kanunların değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Sistemi kullanarak eylem yapanlara karşı demokrasiyi güçlendirmemiz gerekiyor. Önemli bir nokta da Müslüman toplumların terör eylemlerine karşı seslerini yükseltmeleri.” dedi.

SURİYE’YE GİTMEK KOLAY

Jose Maria Gil, “Nasıl bu kadar terörist Avrupa’dan Ortadoğu’ya gitti?” sorusuna, “Çok basit. Demokraside, hukuk devletinde herkes suçlu olduğunu ispatlanana kadar masumdur. Bir insanın Avrupa’dan çıkışına engel olmak için yargı kararı gerekiyor. Bir genç elinde pasaportu ve bileti varsa kimse onun mesela Türkiye’ye gidişine engel olamaz. Daha sonra terörist olarak sosyal medyada kendini göstermezse, bu kişiyi takip etmek çok zor. O yüzden çok dikkatli olmamız gerekiyor, sosyal medyadan yüzlercesini görebiliyoruz ama kesinlikle binlercesi var ve biz bilmiyoruz. Suriye’ye gitmek kolay.” cevabını verdi.

Teröristlerle Facebook gibi sosyal medyada arkadaşlık kuran Gil, karşılaştığı profillerle ilgili şunları söyledi: “Genelde 18-35 arası şahıslardan oluşuyor. Ülkelerine çok kızgın ve öfkeliler, ve dini bilgileri az. Maniple edilmişler ve manipülatörler. Dini mazeret olarak kullanıyorlar, ve bazıları ne Allah’a ne de Peygamberine inanıyor ve gerçekten psikopatlar. Vahşi gibi hareket ediyorlar, kafa kesiyor, işkence yapıyor ve tecavüz ediyorlar. Onlar dindar insanlar değil, onlar katil.”

TÜRK YETKİLİLER BİR ŞEY YAPAMAZ MIYDI?

İspanyol terör uzmanı, Türkiye’nin bu süreçteki rolüne ilişkin, “Binlerce terörist IŞİD ve Nusra Cephesi'ne katılmak için Türkiye’yi köprü olarak kullandı. Ben soruyorum “Türk yetkililer bu tehlikeli şahısların toplu halde gelişine engel olmak için bir şey yapamaz mıydı? Bence Türkiye terörle mücadelede yetersiz kaldı ve bu aktiviteyi engellemedeki etkisizliğinin çok ağır sonuçları olacak. Daha etkin olmalıydılar ve mesela İspanyol polisi ile işbirliği yapmalıydılar.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir şeylerin eksik ters gittiğini kaydeden Gil, “Baktığımız zaman teröristlerin çoğu önce Türkiye’ye giriş yaptı ve sonra Suriye’ye geçti. Bir şey ters gitti. Ben Türk polisi ve askerinin kapasitesinin farkındayım. Ama ne oldu diye sormadan edemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Fas, İspanya, Belçika veya Fransa’nın köy veya kasabalarından yola çıkan Türkiye’yi bilmeyen insanların havalimanından çıkarak Suriye’ye hiçbir sıkıntı çekmeden seyahat ettiğine dikkati çeken İspanyol uzman, “Böyle bir şey Türkiye’de bazı yapılar onlara ev sahipliği yapmadan ve Suriye’ye kadar yönlendirmeden mümkün olur muydu?” sorusunu soruyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri