İspanyol Siyasetçinin Komisyon Tarifesi: Kdv Dahil Yüzde 3

İspanya’nın en zengin bölgesi Katalonya’da 23 sene kesintisiz başkanlık yapan Jordi Pujol’un işadamlarından zorla komisyon aldığı iddia ediliyor.İspanyol El Mundo gazetesi, geçtiğimiz günlerde Andorra bankasında para sakladığını itiraf...

İspanya’nın en zengin bölgesi Katalonya’da 23 sene kesintisiz başkanlık yapan Jordi Pujol’un işadamlarından zorla komisyon aldığı iddia ediliyor.

İspanyol El Mundo gazetesi, geçtiğimiz günlerde Andorra bankasında para sakladığını itiraf eden Pujol’un, Katalonya'da iş yapmak isteyen işadamlarından “KDV dahil yüzde 3” komisyon talep ettiğini yazdı.

Efsane Katalan liderin, komisyon vermek istemeyen bazı işadamlarını bir daha o bölgede iş yaptırmamakla tehdit ettiği öne sürülen haberde, pazarlığı başkanın bizzat kendisinin yaptığı vurgulandı.

“KATALONYA’YA BORCUNUZ VAR”

El Mundo’ya konuşan işadamlarının itiraflarına göre, Katalonya Özerk Yönetimi’nin binasında gerçekleşen görüşmelerde eski başkan kitapçığını karıştırarak, “Benim hesaplamalarıma göre sizin yatırmanız gereken para miktarı …” diyordu.

Haberde, komisyon vermek istemeyen işadamlarına Pujol’un, “Eğer ödemezseniz, korkarım Katalonya’da iş yapmaktan vazgeçmeniz gerekecek.” tehditini savurduğu belirtiliyor.

Bu arada ödemeleri geciktiren müteahhitlerin, Kalatan lider tarafından “Katalonya’ya borcunuz var” denilerek uyarıldığı iddia ediliyor.

"PARALARI OĞLU TAHSİL EDİYORDU"

Yüz milyonlarca dolarlık iş yapan bir şirketin yöneticisi, El Mundo gazetesine anlattığı hatırasında, “Parayı ödemek gerekiyordu aksi halde Katalonya’da iş yapmak mümkün değildi. Kamu ve özel sektör tamamen onun kontrolü altındaydı.” diyor.

Aynı işadamı, “Baba Pujol, büyük miktardaki komisyonları şahsen pazarlık yapıyordu ama parayı direkt kendisi almıyordu. O rolü büyük oğlu üstleniyordu ve Madrid’e paraları tahsil etmek için geliyordu.” şeklinde anlatıyor.

İddiaya göre masaya üç seçenek koyan oğul Pujol, paravan şirket aracılığıyla fatura, kara para ile ödeme (anında Andorra’ya taşınıyor) ya da İsviçre’deki hesap numarasına yatırmayı teklif ediyordu.

2005’te komisyon tarifesinin yüzde 3 olduğunu aktaran işadamları, daha sonra bu oanın yüzde 4’e çıktığını anlatıyor CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri