İspanya’daki Rekolte Düşüşü Türk Zeytinyağına Yeni Pazarlar Açtı

Dünya zeytinyağı üretim ve ihracatında lider olan İspanya’da, yağışların azalması ve kuraklığın etkisiyle yıllık rekoltenin 1,4 milyon tondan 600 bin tona gerilemesi, Türk ihracatçılarının önünü açtı.

Dünya zeytinyağı üretim ve ihracatında lider olan İspanya’da, yağışların azalması ve kuraklığın etkisiyle yıllık rekoltenin 1,4 milyon tondan 600 bin tona gerilemesi, Türk ihracatçılarının önünü açtı. Döviz kurundaki yükselişin etkisiyle de Türk zeytinyağı üreticisi, geçen sezon ihracat yapılmayan İspanya, Portekiz, Burkina Faso, Cezayir, Fas, Kongo, Liberya, Madagasgar, Moritanya, Nijer, Grenada, Kolombiya, Meksika, Peru, Şili Tayvan, Bulgaristan, Litvanya, Romanya ve Dubai'ye yeniden zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdi. Bunun neticesinde Türkiye zeytinyağı ihracatçısı, daha önce İspanya’nın hakimiyetinde olan pazarlara girerek yıllık ihracatını 5 kattan fazla artırdı. Geçen sezon 1 Kasım 2011-31 Temmuz 2012 tarihleri arasında 46 milyon dolar olan zeytinyağı ihracatı, 1 Kasım 2012-31 Temmuz 2013 döneminde 238 milyon dolara çıktı. 2013 yılında atağa kalkan sektörün önemli oyuncularından Küçükbay A.Ş’ye bağlı Orkide de, ihracatta ülke sayısını 121’e yükseltti. Dünyanın her kıtasına “Orkide” markalı ürünlerini ihraç eden Küçükbay A.Ş., Uzakdoğu’da Japonya, Singapur, Endonezya, Myanmar, Tayland, Macau gibi ülkelerden sonra Çin’e de zeytinyağı ihracatını artırdı.

Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Türkiye’nin yakalanan bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. İspanya’da rekoltenin beklenenin çok altında kalması ile uluslararası piyasalarda dengelerin değiştiğine işaret eden Küçükbay, “Sezon başında 1 milyon ton rekolte beklediğini açıklayan İspanya, ilerleyen aylarda rakamı önce 800 bin tona ardından 600 bin ve son olarak 550 bin tona kadar çekti. Dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 40-45’ini karşılayan İspanya’da yaşanan bu rekolte düşüklüğü Türk ihracatçısının işine yaradı. Yakalanan bu fırsat sezonluk olarak düşünülmeden önümüzdeki yılların planları yapılarak girilen pazarlarda kalıcı olmanın yolları aranmalı.” dedi.

Zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki en büyük rakibinin İspanya olduğunu hatırlatan Küçükbay, “İspanya kriz dolayısıyla tarıma verdiği desteklerde ciddi kısıtlamalara gidiyor. Bu kısıtlama çerçevesinde zeytin üreticilerine kilo başına verilen 1,3 euroluk destek 1 euronun altına çekildi. Hem teşviklerdeki kısıntılar hem de rekolte düşüklüğü, İspanya'da zeytinyağı fiyatlarını yükseltti. Bu da Türkiye'nin rekabet gücünü arttırdı. Dolayısıyla Türkiye’nin önü açıldı. İspanya’daki gelişme, içerideki zeytinyağı stokunu eritme açısından da büyük bir fırsat.” şeklinde konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri