İspanya Başbakanı: Katalonya’da Referandum Olmayacak

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Bölgesi’nde bağımsızlık için referandum düzenlenmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Bölgesi’nde bağımsızlık için referandum düzenlenmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.

Rajoy, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Ben başbakan olduğum sürece referandum yapamazlar.” ifadelerini kullandı.

Katalan Parlamentosu’nun İspanyol Meclisi’nden referandum düzenleme yetkisi talep etmesini değerlendiren Başbakan Rajoy, “İspanyol halkının egemenliğinin sorgulanmak istendiği bir referandumu düzenleyemezler ve ne Katalonya’nın ne de herhangi bir İspanyol bölgesinin bağımsızlığı olmayacak.” dedi.

Mariano Rajoy, bu halk oylamasının gerilim ve bölünme meydana getirdiğini belirterek, kendisinin “birleştir ve bölme!” politikası takip ettiğini aktardı.

Diyaloga açık olduğunun altını çizen Başbakan Rajoy, ancak Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ı aramayacağını söyledi.

Referandumu önlemek için bir planı olduğunu ifade eden İspanya Başbakanı bunu, “krize karşı savaşmak ve finansal açıdan Katalonya gibi yönetimlere yardım etmek”, “Katalanlar ve diğer İspanyolları her zaman bir arada tutan bağları kuvvetlendirmek” ve “Anayasa ve yasaların yerin getirilmesini sağlamak” şeklinde açıkladı.

Katalonya özerk yönetimi parlamentosu geçtiğimiz günlerde bağımsızlık için referandum düzenleme yetkisini İspanya Meclisi’nden talep edilmesi yönündeki kararı onaylamıştı.

Bugün İspanya Meclis Masası’ndan onay alan Katalan Parlamentosu’nun önerisi işleme konuldu. Katalan ayrılıkçı partiler 9 Kasım’da referandum düzenlemek isterken, bu önerinin İspanya Meclisi’nde kabul edilme ihtimali bulunmuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri