'İsmail Gaspıralı Yılı' Etkinliklerinin Az Olması Üzdü

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, UNESCO’nun 100. vefat yıldönümünde 2014 yılını büyük mütefekkir 'İsmail Gaspıralı Yılı' ilan etmesine rağmen anma etkinliklerinin az olmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, herkesi Gaspıralı’yı...

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, UNESCO’nun 100. vefat yıldönümünde 2014 yılını büyük mütefekkir 'İsmail Gaspıralı Yılı' ilan etmesine rağmen anma etkinliklerinin az olmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, herkesi Gaspıralı’yı tanımaya davet etti.

    Türk mütefekkirlerinden İsmail Gaspıralı'nın 100. vefat yıldönümü nedeniyle değerlendirme yapan İsmet Büyükataman, Gaspıralı’nın mücadelesinin dünya milletlerine örnek olduğuna işaret etti.

    MHP’li Büyükataman, 1552 yılında Kazan Hanlığı’nın düşmesiyle başlayan Türk yurtlarındaki Rus istilasının, tarihler 1783’ü gösterdiğinde Anadolu Türklüğünü derinden sarsan Kırım’ın işgali ile Osmanlı Türklüğünü derinden sarstığını ve Rusların önünde durabilecek bir Türk gücünün maalesef kalmadığını hatırlattı.

    1552’de başlayan Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma faaliyetleriyle birlikte bu zorbalıkları kabul etmeyen onurlu insanların kaderinin diğer Türk yurtlarına göç ya da işkencelerle ve oluşturulan suni açlıklarla ölüm olduğunu dile getiren Büyükataman, şöyle devam etti: "Ruslar, göç etmeyip vatanlarında kalan Türklere ve Türklerle kader birliği yapmış tüm Müslüman kimliklere saldırılar başlatmıştır. Bu saldırılar medeniyet sahasında da kendisini göstermiş ve Türk dünyası çağın çok ama çok gerilerinde bırakılmıştır. Kadınların trene binmesinin dahi günah ilan edildiği, Müslümanların haklarını savunmak için herhangi bir girişimin olmadığı bu kara günlerde gerek kültürel gerekse siyasal sahalarda Türklerle birlikte tüm esir Rusya Müslümanlarının yolbaşçısı büyük mütefekkir İsmail Gaspıralı olmuştur.”

    "DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK"

    Gaspıralı'nın, Rusya’da yaşayan Müslümanların birlikte hareket etmedikçe ve Duma’da temsil edilmedikçe Ruslar tarafından ezileceğinin bilinciyle Rusya’yı karış karış gezdiğini, Rus gazetelerinde makaleler yazdığını vurgulayan Büyükataman, "Yıllarca verdiği uğraşlar neticesinde nihayet Kırım’ın Rus işgaline uğrayışının 100. yıl dönümü olan 1883 tarihinde ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ üst başlığıyla ‘Tercüman’ isimli gazetesinin yayınlanma iznini despot Çarlık rejiminden alabilmiştir. Böylece ‘Dersaadet’teki kayıkçının da Kaşgar’daki devecinin de’ dilini anlayabileceği İstanbul merkezli bir Türkçenin ve ortak çarpan Türklük kalbinin hayalini kurmuş ve ömrünü bu yola feda etmiştir. Açtığı cedid okullarıyla yalnızca Kırım’ı değil tüm Türk dünyasını uyandıran; okullara modern manada dersler ve müfredat, sınıfa tahtayı ve oturacak sırayı getiren; Türk dünyasında kadınlar ve çocuklara özel ilk dergiyi yayınlayan; tüm bunları İslam’ı hak ettiği konuma yükseltmek için yaptığı hâlde her türlü iftiraya maruz kalan Türkçenin babası İsmail Gaspıralı’nın değerini çağdaşları bilmiş, Türk milleti o dönem kendisine ve fikirlerine sahip çıkmıştır.” bilgisini paylaştı.

    UNESCO ‘İSMAİL GASPIRALI YILI’

    İsmet Büyükataman, "Onun izinden giden Türkler kendi bölgelerinde mücadelelerine devam etmiştir. Kırım’da Çelebi Cihan önderliğindeki özgürlük sevdalıları ‘Ant Etkenmen’ diyerek milletin yarasını sarmaya canları pahasına yemin etmiş ve bu yeminlerinde durmuştur. Gaspıralı’nın mücadelesinin dünya milletlerine örnek oluşunu UNESCO, 2014 yılını büyük mütefekkirin ölümünün 100. yılı münasebetiyle ‘İsmail Gaspıralı Yılı’ olarak ilan ederek taçlandırmışken ülkemizde düzenlenen panel, açık oturum, bilimsel toplantı ve anma etkinliklerinin sayısının oldukça az olması ve düzenlenenlere de katılımın düşük olması bizleri derin üzüntülere sevk etmektedir." diye konuştu.

    Büyükataman, öğretmenlerden profesörlere, müdürlerden rektörlere, yerel gazetelerden ulusal yayın yapan medya organlarına, dernek ve vakıflardan siyasi partilere, belediye başkanlarına herkesi İsmail Gaspıralı’nın değerli fikirlerini, ülkücülüğünü, engel tanımazlığını, kadın hakları başta olmak üzere Türk ve İslam dünyasının aydınlanmasına emeklerini anlatmaya ve gençlerimize bu büyük insanı tanıtmaya davet etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri