İslami Borsacılık büyük ilgi gördü

İngiltere’den gelen ve yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm lojistik sektörü üzerine faaliyet gösteren S2S IMI Group Başkanı Suudi kökenli İngiliz vatandaşı Samir Sunbol ve beraberindeki heyet Konya Ticaret Borsası’nı ziyaret etti

Konuk heyete BorsaKonya,  lisanslı depoculuk ve Konya Ticaret Borsası’nın işleyişi hakkında bilgi veren KTB Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye’de tek bir alanda en yüksek depolama kapasitesine sahip Konya Ticaret Borsası’na ait yüz bin tonluk lisanslı depoculuğun işlemeye başladığını belirterek, Lisanslı depoculuk sisteminin bugün tarımsal ticareti gelişmiş çoğu ülkede başarıyla uygulandığını ve Ülkemizde de hızlı bir gelişme kaydettiğini belirtti. Bu sistemin uygulandığı ülkenin tarımsal üretiminde, ticaretinde, istihdamında, dünya ile rekabetinde, milli gelire katkısında ve buna bağlı olarak vergi hasılatında çok büyük artışlar sağlandığına işaret eden Çevik,  ‘Türkiye’nin, bulunduğu jeopolitik konumu gereği uluslararası buğday ticaretinde kilit nokta olabilecek potansiyeli vardır. Türkiye üreten Kuzey ile tüketen Güney arasında önemli bir köprüdür. Dünya’da tarımsal üretim kadar tarımsal ticaret de, artık küresel politikaları etkileyecek düzeye gelmiştir. Bundaki en büyük aktörler küresel düzeyde finans çevreleriyle çalışan borsalardır. Tarımsal üretimin ve ticaretinin ulusal boyutu aşıp, küresel ölçekte düşünülmesi gereken bir olgu olduğu günümüzde, organize piyasalar olan borsalarımızın da küreselleşmesi kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Tarımsal üretimimize değer katıp tarımsal ticarette de önde gelen bir ülke olmak istiyorsak, borsalarımızın dünyada başarılı örnekleri olan borsaların kurumsal ve işlevsel özellikleri incelenerek yeniden şekillendirilmesi önemli bir adım olacaktır. Dünya ile entegre olan Türkiye’de, borsalarımızın da küresel finans sektörüyle entegre olmasının önünün açılması, tarım sektörümüzün gelişmesinin yanında, sektörün milli hasılamıza olan katkısını da artıracaktır. Küresel sermayeden pay alınacak, ulusal boyutta ise tasarrufların güvenli bir limanı olacaktır. Uygulama, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından da büyük önem taşımaktadır’ diyerek özellikle İslami kurallarla yatırım yapmak isteyen sermayenin rahatlıkla bu sisteme dahil olabileceğini ifade etti.

d

Konya Ticaret Borsası’nın birçok ülkeden daha önde bir çalışma sergilediğini gördüklerini ifade eden heyet başkanı Samir Sunbol, İslami usullerle uluslar arası yatırım ve ticaret yapmak için BorsaKonya’nın çok iyi bir araç olacağını belirtti. Türkiye ve Konya’nın yatırım yapmak için oldukça cazip bir yer olarak gördüklerini ifade eden Sunbol, amaçlarının İngiltere Ticaret Odası ve ilgililerini Konya’ya getirerek, İngiltere’den Konya’ya yatırım yapılmasını sağlamak olduğunu belirterek,   Konya’nın ulaşım açısından da, üretim açısından da önemli bir yer olduğunu söyledi. Sunbol çalışmalarından ve kendileriyle ilgilenmelerinden dolayı Konya Ticaret Borsası’na ve Başkan Hüseyin Çevik’e teşekkür ederek, işbirliği yapacaklarını söyledi. Toplantı sonunda günün anısı olarak KTB Başkanı Hüseyin Çevik konuk heyet başkanı Samir Sunbol’a bir tablo hediye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri