İslami bankaların malvarlığı büyüyor

Tüm dünyadaki ticari bankaların İslami bankacılık malvarlıklarının değerinin önümüzdeki yıl yüzde 33 artarak 1.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor

Ernst & Young firmasının raporuna göre, bu malvarlıklarının değeri 2010'da 826 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Firma tarafından hazırlanan 2011 Dünya İslami Bankacılık Rekabetçilik Raporu'nda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki İslami bankacılık malvarlıklarının geçen yıl 416 milyar dolara ulaştığı ifade edildi. İslami malvarlıklarında son beş yılda ortalama yüzde 20 artış kaydedildi. Konvensiyonel bankacılık için büyüme oranı aynı dönemde yüzde 9 oldu.

Tahminlere göre İslami bankacılığın yeni coğrafyalara açılmasından dolayı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki İslami bankacılık sektörünün değeri 2015'e kadar 990 milyar dolara ulaşacak.

Raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki tüm bankacılık malvarlıkları içerisindeki İslami bankacılığın payının yüzde 14'e, Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkeler arasında ise yüzde 25'e ulaştığı belirtildi.

Ernst & Young Ortadoğu ve Kuzey Afrika İslami finansal hizmetler lideri Aşar Nazım, küresel İslami finans endüstrisinin uluslararası arenada rekabete devam ettiğini ve sürdürülebilir iş modeli kurmaya çalıştığını söyledi. Nazım, birçok piyasada vergi, kanun ve düzenleyici ortam açısından kısıtlamalar yaşandığını ve bunun da İslami bankacılık operasyonlarını karmaşık ve masraflı hale getirdiğini ifade etti.

(CİHAN)

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri