İslam kentleri örnek olmalı

İki gün sürecek İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC) Toplantısı dün başladı. 150 kentin üye olduğu OICC oturumuna sadece 8 ülkeden temsilci katıldı. Mısır ve Libya gibi bazı ülkelerin salonda bayrağı bulunmasına rağmen herhangi bir temsilcisi b

İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı (OICC) Toplantısı'nın birinci oturumu, dün Dedeman Otel'de gerçekleşti. Açılış konuşmaları ile başlayan programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mekke Belediye Başkanı Dr. Osama Fadhul Albar, Medine Belediye Başkanı Abdelqader bin Hassan Taher, OICC Genel Sekreteri Omar Abdullah Kadi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Gülserek Kozak Işık, Mehmet Babaoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker, Kudüs El Şerif Belediye Başkanı Al Hag Zaki Al Ghoul, Doha Belediyesi Genel Müdürü Mohammed Ahmed Al Sayed, Manama Belediyesi Genel Müdürü Mohammed Bin Ahmed Al Khalifa, Basmak Bölge Müdürü Amer Edress Saeed Qalm ve diğer ülkelerden temsilciler katıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın teşebbüsü ile kurulan OICC toplantısına diğer ülkelerden beklenen katılım sağlanamadı. Toplantıda katılımı beklenen ülkelerin bayrakları bulunurken, temsilcileri ise katılmadı. Teşkilata yaklaşık 150 üye kent bulunurken sadece Mekke, Kudüs ve Medine'nin belediye başkanı katıldı. Diğer kentlerden ise belediye temsilcileri katıldı. Salonda Libya ve Mısır'ın bayrağı olmasına rağmen her iki ülkeden de herhangi bir temsilcinin katılmaması dikkatleri çekti. 150 kentin üye olduğu teşkilatın programına Suudi Arabistan, Filistin, Katar, Sudan, Bahreyn Ürdün, Moritanya Umman'dan temsilciler katıldı.

ŞEHİTLER İSLAM DÜNYASININ ŞEHİDİ

Açılış konuşmasını yapan Mekke Belediye Başkanı ve aynı zamanda oturumda başkanlık görevini yürüten Dr. Osama Fadhul Albar, "2013'te aynı toplantı Mekke'de olmuştu. Suudi Arabistan Kralımız da bu toplantıya büyük önem vermektedir. 2015'te Konya'da yapılan programın ise bizim için ayrı bir önemi bulunmakta. Türkiye'nin ve İslam ülkelerinin en güzel şehirlerinden bir tanesinde bu programı yapıyoruz. Konya kültür, sanat, tarihi açıdan zengin bir şehir. Konya geçmişten bugüne bir çok aşamaları aşmıştır. Osmanlılar'dan önce bir başkent olduğunu biliyoruz. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Konya'nın oğlu olması şehre farklı bir anlam katıyor. Dün Konya için önemli olan bir haber aldık. Konyalı bir askerin şehit olduğunu üzüntü içerisinde öğrendik. Şehit olan kardeşimiz sadece Türkiye'nin değil İslam dünyasının şehidi olduğunu biliyoruz. Terörist saldırılarını İslam'a karşı olanlar yapıyor. Bunu iyi bilmek gerekiyor. İslam aleminin başı sağ olsun. Türkiye'nin bu saldırılardan kararlılık ve güçlülük ile çıkacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

DÜNYAYA ÖRNEK ŞEHİRLER OLMALIYIZ

Mekke Belediye Başkanı Albar'dan sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, "Programımızın İslam dünyası için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. İslam dünyası bugün sıkıntılı günlerden geçiyor. Arzu etmediğimiz hadiseler yaşanmakta. İnsanlık suçu olarak kabul ettiğimiz terör faaliyetleri ile karşı karşıya kalmaktayız. Konya'da defin edeceğimiz bir şehidimiz var. İslam bize sevgiyi, sarışı ve kardeşliği öğütler. Bu yönde bir problem varsa varımızla yoğumuzu ortaya koyup çözmemiz gerekiyor.  İslam dünyası bu tür terör saldırıları ile sıkıntı yaşamaktadır. Şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yeryüzüne vermemiz gereken çok önemli mesajlar var. Öncelikle 21. yüzyılın şehircilik anlayışında belirli bir konumda olmamız gerekmekte. İslam coğrafyası geçmiş medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İlk ev bu topraklarda yapılmıştır. Bugün de çevreci şehircilik alanında geçmişte olduğu gibi bugün de yeryüzüne modeller sunmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜNYASINDAKİ BELEDİYECİLİĞİ GELİŞTİRMELİYİZ

OICC Genel Sekreteri Omar Abdullah Kadi de, "Bu örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için birçok faaliyette bulunduk. Özel sergiler açtık. Araştırma komisyonları kurduk ve konferanslar düzenledik. İslam ülkelerinde hasıl olması gereken mimari hakkında araştırmalar yaptık, örnekler sunduk. Konferanslarla farklı belediye çalışmalarını da desteklemeye çalışıyoruz. Umut ediyorum ki bu oturum amacına ulaşır. Bizler bu oturumdan ortak bir fayda sağlamalıyız. İslam dünyasında belediyecilik anlayışını bir kılmalıyız. Türkiye'nin sıkıntılı günlerden geçtiğini görüyoruz. İslam savaşa karşı barışı emreder. İslam kardeşliği bizlere emreder. Türk askerinin verdiği kayıplar İslam dünyasını da üzmektedir" şeklinde konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri