İslam kardeşliğini uluslararası öğrencilerle yaşatıyorlar

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği oldu. Dernek Başkanı Murat Arslan, “İslam kardeşliğini uluslararası öğrencilerimiz nezdinde yaşatmanın gayesindeyiz” dedi

Konya’ya dış ülkelerden eğitim almak için gelen öğrencilere yardımcı olmak amacıyla kurulan ve 2010 yılından bu yana hizmet veren İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. Dernek Başkanı Murat Arslan, “Eğitim, dernek çalışmalarımızın ana omurgasını oluşturuyor. Çalışmalarımızda eğitime ağırlık veriyoruz. Ülkelerinden yeni gelen öğrencilerimizin en temel ihtiyacı iletişim kurabilmektir. Talep halinde Türkçe dersleri veya Türkçelerini geliştirmeye yönelik pratik dersleri düzenliyoruz. Öğrencilerimizin bilgi birikim ve kabiliyetlerini geliştirmek için lisans ve lisansüstü düzeyde kitap okuma gruplarımızda okumalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BİZ BİR MİLLETİZ DİYE YOLA ÇIKTIK

**İki Doğu İki Batı Derneği olarak kuruluş hikâyenizden bahseder misiniz?

-İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, 2010 yılında farklı coğrafyalardan Konya’ya okumak için gelen uluslararası öğrencilere rehberlik, danışmanlık ve eğitim faaliyetleri yürütmek, karşılaştıkları problemleri çözmek ve ev sahipliği yapmak için kurulmuş bir dernektir. 2012 yılında kurulan ve şu anda ülkemizin farklı şehirlerinde aynı amaçla çalışan 70 üye derneği bulunan Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ailesinin bir üyesidir. Tamamı gönüllülerden oluşan yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte Mevlana ve hoşgörü şehri Konya’nın gelenek ve göreneklerini, ülkemizin kültürel mirasını dünyaya tanıtmak, öğrencilerimizle güçlü kardeşlik bağları kurmak için çalışıyoruz. Aslında yaptığımız iş, ‘Biz Bir Milletiz’ sloganı doğrultusunda İslam kardeşliğini uluslararası öğrencilerimiz nezdinde yaşatmaktır.

ÜLKELERİNDEN UZAKTA OLAN ÖĞRENCİLERE KARDEŞ OLUYORUZ

**Dernek olarak yaptığınız faaliyetler nelerdir?

-Dünyanın dört bir tarafından eğitim için şehrimize gelen öğrenciler; ilk başta dilini, kültürünü bilmediği bir ülkeye geliyor. Haliyle tanıdığı, yardım alabileceği kimse olmadığı için çeşitli araştırmalar sonucunda teknolojiden yararlanarak veya tanıdığı diğer öğrenciler vasıtasıyla derneğimize ulaşıyor. Biz dernek olarak bir öğrencinin ülkemize girişinden, otogardan, gardan ve havalimanından alınıp okul kaydının yapılmasına, yurt veya ev bulmasına, resmi evrak ve işlemlerinin tamamlanmasına kadar her konuda rehberlik yapıyoruz. Ev bulan öğrencilerimizin eşya ihtiyacının karşılanmasına destek oluyoruz. İkamet işlemleri ile alakalı hususlarda rehberlik ediyoruz. Ülkesine ait yemeği kaldığı yurtta ya da öğrenci evinde yapamayan kardeşlerimize derneğimizin mutfağını açarak kendi yemeklerini yapmalarını sağlıyoruz. Ülke tanıtım ve yemek günleri, piknik, şehir gezileri, sportif faaliyetler başta olmak üzere faaliyetler tertip ediyoruz. Onların sevinçli ve üzüntülü günlerinde, hastalıklarında ve sağlıklarında yanında oluyor, ailelerinden binlerce kilometre uzakta okumak durumunda kalan öğrencilerimize dost ve kardeş olmaya çalışıyoruz. Elbette tüm bunları yaparken eğitim desteği ve maddi desteklerde de bulunuyoruz. Yıl boyunca, farklı disiplinlerde akademik eğitimler veriyoruz. Lisansüstü çalışmalar yapan kardeşlerimiz için karşılaştıkları zorlukları aşabilmeleri için akademik çözüm-destek sağlıyoruz. Kısaca ifade etmek gerekirse gurbette, ülkelerinden çok uzakta olan öğrencilerimize dost ve kardeş bir ülke ve şehirde olduklarını hissetmeleri için haftanın yedi günü derneğimizin kapısını açık tutmaya gayret ediyoruz.

KONYA’DA 120 ÜLKEDEN 6 BİN ÖĞRENCİ VAR

**Kaç öğrenciye hitap ediyorsunuz ve hangi milletlerden öğrencileriniz var?

-Konya; sanayi bölgeleriyle, üniversiteleriyle, şehirleşmedeki atılımlarıyla örnek bir şehir. Aynı zamanda hoşgörünün şehri. Eğitim alanında Türkiye’nin önemli üniversitelerini barındırıyor. 5 tane üniversitemiz var. Köklü üniversitelerimiz yanında, birçok şehirde olmayan teknik üniversitemiz ve Türkiye’de bir ilk olan tarım üniversitemiz var. Öncelikle imkânlar sebebiyle şehrimizdeki üniversiteler uluslararası öğrencilerin tercih sebebi oluyor. Sakin bir şehir olması, halkının uluslararası öğrenciyi kabullenmesi ve destek olması, barınma imkânlarının geniş olması ve metropollere göre daha uygun yaşanabilir bir şehir olması şehrimizi tercih etmelerinde etkili oluyor. 2022 yılı itibarıyla, Konyamızda 120 ülkeden,  6000 civarında öğrencimiz eğitim almak için bulunuyor. Dolayısıyla, yalnızca uluslararası öğrencilere yönelik faaliyet yapan bir STK olarak Konya’da bulunan 6000’i aşkın öğrenciye hitap ettiğimizi söyleyebiliriz. Bunun yanında Konya’nın uluslararası öğrenci hareketliliği istatistiğine bakıldığında 120 ülke ile karşılaşıyoruz. Dünyanın dört bir tarafından; Orta Asya’dan, Kafkasya’dan, Balkanlardan, Batı Trakya’dan Afrika’dan, Uzak Doğu Asya’dan, Ortadoğu’dan gelen öğrenciler şehrimizde eğitim görüyor. Buralarda yaşayan tüm milletlerden öğrencilerimiz olduğunu söyleyebilirim.

EĞİTİM ANA ÇALIŞMAMIZ

**Üniversitelerde özel çalışmalarınız var mı?

-Eğitim, dernek çalışmalarımızın ana omurgasını oluşturuyor. Çalışmalarımızda eğitime ağırlık veriyoruz. Ülkelerinden yeni gelen öğrencilerimizin en temel ihtiyacı iletişim kurabilmektir. Talep halinde Türkçe dersleri veya Türkçelerini geliştirmeye yönelik pratik dersleri düzenliyoruz. Öğrencilerimizin bilgi birikim ve kabiliyetlerini geliştirmek için lisans ve lisansüstü düzeyde kitap okuma gruplarımızda okumalarımız devam ediyor.  Öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda derslerine destek vermek için farklı branşlarda kurslar ve seminerler düzenliyoruz. YTB Akademi’nin Konya programını derneğimizde uyguluyor, Uluslararası ilişkiler, Tarih, Ekonomi, Siyaset, Medya, İlahiyat, Sanat, Dış ticaret gibi pek çok eğitim programında alanında uzman akademisyenleri öğrencilerimizle buluşturuyoruz.

**Yurtdışında temsilciliğiniz var mı?

-İki Doğu İki Batı Derneği olarak yok ancak mezun olan her öğrencimiz bizim fahri temsilcimiz oluyor. Bir de UDEF üyesi bir kuruluş olan Türkiye Mezunlar Derneği (TUMED) vasıtası ile mezun olan kardeşlerimizle irtibatlarımızı sürdürüyoruz.

TOPLU İFTAR PROGRAMLARIMIZ VAR

**Ramazan ayı için özel çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?

-Ramazan paylaşma ve kardeşliğin en yoğun şekilde yaşandığı bir ay. Dolayısıyla biz de İki Doğu İki Batı Ailesi olarak bu atmosferi uluslararası öğrencilerimiz ile birlikte yaşıyoruz.  Toplu iftar programlarımız, yanımızda yemekler götürmek suretiyle yapacağımız ev ziyaretlerimiz,  öğrenci evlerimize yönelik gıda yardımlarımız bu ramazan için planladığımız faaliyetler arasında. Bu çalışmaların gerçekleşebilmesi için Konyalı hayırseverlerimizin desteklerini beklediğimizi de ifade etmek istiyoruz.

**Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

-Ramazan çalışmalarımıza okurlarımız da destek verebilir. Bağış yapmak isteyenler, derneğimizin IBAN numarasına ya da derneğimize gelerek veya arayarak makbuz karşılığında bağışta bulunabilirler. Bu yıl için, bir kişinin iftar bedeli 50 TL, bir öğrenci evinde kalan herkese iftar ikram etmek isterlerse 500 TL. Bir de ramazan ayının belli günlerinde dernek binamızda öğrencilerimizin katılacağı 100 kişilik toplu iftarlarımız olacak. 100 kişinin iftar bedeli ise 4.000 TL.

RÖPORTAJ: EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri