İslam Dininde temizlik imandan sayar. Böylece iman etmekle temiz olma arasında doğrudan bir ilişki kurar. Bunun için temizlik bütün tarih boyunca Müslümanların en önemli dikkat çeken özelliklerinden olmuştur.
Müslümanların temizliğe verdikleri aşırı önem olmuştur. Bunun nedeni ise İslam’ın yayılmaya başladığı ilk dönemlerde Hz. Peygamberin Allah'ın buyurduğu ilk İslam’ın iki temel kaynağı olan Kur’an ve Sünnetin temizliğe çok önem vermesi ve temizliği İslam’ın temel ilkelerinden en başında olmasındandır.
Belki de şu aylarda en çok ihtiyacımız olan vücudumuzu temiz tutabilmektir. Malum dünyayı kasıp kavuran corona virüs herkesi kendinden bile şüphe eder duruma düşürdü.
Dünyada 80 milyona yakın insana virüs bulaşmış durumda ve tüm insanlık bu virüsle imtihan oluyor. Şu an için elimizden gelen tek şey vücudumuzu özellikle ellerimizi temiz tutmak. Yüce Allah yüzyıllar önce kuranı kerimde temiz olmayı ve temiz kalmayı buyurmuştur.
Zaten Müslümanlar namaz kıldıkları için günde beş defa abdest alır. Buda ellerinin yüzlerinin temiz olmasını sağlar. Eskiden İslam ülkelerini ziyaret eden yabancı insanların dikkatini çeken konulardan birisi olmuştur.
"Ey Âdemoğulları! Namaz kıldığınız ibadet ettiğiniz her yerde temiz ve güzel elbiselerinizi giyin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez."
(Araf /31)
İslâm dini, beden ve elbise temizliğini emrettiği gibi, kalp ve gönül temizliğini de emretmiştir. Beden ve elbise temizliği, görünen kir ve pisliklerin temizlenmesi anlamına gelir ve buna "maddî" (dış) temizlik denir.
Dinimizin, üzerinde daha önem ve titizlikle durduğu temizlik ise kalp ve gönül (iç) temizliğidir.
Temizlik imanın şartıdır. Bu günlerde temizliğe daha çok dikkat ediyoruz ama her zaman dikkat etmeliyiz. Vücut temizliğine dikkat ettiğimiz gibi kalbimizi temiz tutup kötü düşünceler ve davranışlardan arınmalıyız. Allah CC buyurduğu gibi.