Işık: Tıp, Bilişim Teknolojileri Gibi Alanlarda Çok Ciddi İstihdam Açığımız Var

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Genç nüfusta işsizlik yüzde 18 civarındayken diğer tarafta maalesef tıp, bilişim teknolojileri gibi alanlarda çok ciddi istihdam açığımız var.” dedi.Türk Standartları Enstitüsü tarafından...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Genç nüfusta işsizlik yüzde 18 civarındayken diğer tarafta maalesef tıp, bilişim teknolojileri gibi alanlarda çok ciddi istihdam açığımız var.” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından Rixos Otel’de düzenlenen 3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜRSAT Genel Müdürü Ensar Gül, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Metin Doğan, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk ve davetlilerin katılımıyla başladı.

Etkinlikte konuşan Bakan Fikri Işık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmanın istihdamı körüklediğini, vatandaşların yaşam kalitesini artırdığını kaydetti. Bakan Işık, şöyle devam etti: “Sektörün dünyadaki büyüklüğü bugün itibariyle 5 trilyon dolar mertebesine ulaştı. 2013 verilerine göre ise Türkiye’deki bu sektör 35 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Şirket bilançolarına yansıyan yurt dışı satış rakamı ise 1,7 milyar dolar seviyesine geldi. 168 bin kişilik istihdamın sağlandığı bu sektörde dikkat çeken bir başka nokta kişi başına düşen en yüksek ücretin alındığı ikinci sektör. Şu anda bu sektörde ciddi bir nitelikli insan kaynağı açığımız var. Sektörün bize ifadesi en az 80-100 bin nitelikli insan bu sektörde istihdam edilmeye hazır. Dün işsizlik rakamları açıklandı, genç nüfusta işsizlik yüzde 18 civarındayken diğer tarafta maalesef tıp, bilişim teknolojileri gibi alanlarda çok ciddi istihdam açığımız var. Bunun mutlaka dengelenmesi gerekiyor.”

Bu sektörün yüzde 10,1 faaliyet karlılığı ile en fazla kar eden ikinci sektör konumunda olduğunu vurgulayan Işık, “Bu rakamları bir araya getirdiğimizde gördüğümüz net tablo şu: bu sektör ekonomimiz içerisindeki ağırlığını her geçen gün hissettiriyor.” dedi.

Dijital okuryazarlığın mutlaka üzerinde durulması gereken bir kavram olduğunu belirten Işık, “Türkiye’de mutlaka oluşturmalıyız. Eğer teknolojinin esiri olmak istemiyorsak çocuklarımızı daha teknoloji ile tanıştığı ilk anda bu dijital okuryazarlık felsefi ile çocuklarımızı donatmalıyız.” ifadesini kullandı.

“EKİPLERE SIZMA TESTİ EĞİTİMLERİ VERİYORUZ”

Bakan Işık, “Siber güvenlik eylem planında bahsi geçen ve tüm kamu kurumlarını bünyesinde kurulmasını gereken Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve TİB bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale (USOM) ekibi üyelerine TSE tarafından sızma testi eğitimleri veriyoruz. Bu eğitim programlarını bilişim güvenliği alanında çalışanların kendilerine geliştirmelerine katkı sağlayacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“İLHAN CAVCAV BU SAKALLARLA GÖRMESİN”

Işık’ın konuşmasının ardından beyaz yakalı hacker eğitiminin ilk mezunlarına sertifikaları verildi. Sertifika verilmesi esnasında Bakan Işık, birinci olan Hacker’a “İlhan Cavcav görmesin seni bu sakallarla.” diyerek güldü.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri