Işid'le Savaşmak Yerine Türkiye'ye Gelen 270 Pkk/ypg’li Suruç'ta Gözaltında

Kobani’de IŞİD ve PKK/YPG arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası Kobani’den Suruç’a kaçan 170 bini aşkın sivil vatandaşın yanı sıra sınırı PKK/YPG’lilerin de geçtiği ve Şanlıurfa Suruç’ta gözaltında tutuldukları...

Kobani’de IŞİD ve PKK/YPG arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası Kobani’den Suruç’a kaçan 170 bini aşkın sivil vatandaşın yanı sıra sınırı PKK/YPG’lilerin de geçtiği ve Şanlıurfa Suruç’ta gözaltında tutuldukları öğrenildi. Güvenlik güçleri şimdi, IŞİD’le Kobani’de savaşmak varken PKK / YPG'lilerin niye Türkiye'ye döndüğünü araştırıyor.

Elde edilen bilgilere göre; Kobanide IŞİD ile savaş halinde olup Suruç’a geçen yaklaşık 270 PKK/YPG’li sınır kapısında Jandarma tarafından gözaltına alınarak geniş güvenlik önlemleri arasında Yıldırım Mahallesi'nde Suruç Kapalı Spor Salonu'na getirildi. Gözaltına alınan PKK/YPG’lilerin adli tahkikat yapıldıktan sonra burada güvenlik güçleri tarafından tek tek sorguya alındıkları belirtildi

Yaklaşık bir haftadan beri spor salonunda gözaltına tutulan PKK/YPG’lilerin arasında PYD ve YPG’nin en üst düzey siyasi ve askeri yöneticilerinin de olduğu öğrenildi.

Yaklaşık 5 gündür kapalı spor salonunda gözaltında tutulduklarını ifade eden YPG Siyasi Komite Başkanı Ömer Alluş konu ile ilgili yaptığı açıklamada,’’ Biz Kobani’den Suruç’a sınır kapısından geçtik. Yasadışı ve kaçak yollardan geçmedik. Ancak Türkiye’ye ait güvenlik güçleri bizi ve çoğu arkadaşımızı ilk önce Aligör Fen Lisesi'ne götürüp burada sorguladıktan sonra bizi bu kapalı spor tesislerine getirdiler ve dışarıya çıkmamıza kesinlikle izin vermiyorlar. Niçin burada gözaltında tutulduğumuzu hala bilmiyoruz.’’ dedi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ: GÖZALTINDA TUTULAN PKK/YPG’LİLER KOBANİ’DE BOMBA VE SİLAH EĞİTİMİ ALMIŞ KİŞİLER

Öte yandan kapalı spor salonun da gözaltına tutulan yaklaşık 270 PKK/YPG’linin Kobani’de IŞİD’le savaş halindeyken Suruç’a geldikleri ve çoğunun Kobani’de bomba ve silah eğitimi aldıkları ifade edildi. Kapalı spor salonunda görevli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada ,’’Burada adli tahkikatını yaparak gözaltında tuttuğumuz kişiler IŞİD’e karşı savaşmak için Türkiye’den Kobani’ye geçen sıradan kişiler değil. Aralarında Suriye uyrukluların yanı sıra Kandil’den gelme Türkiye uyruklu PKK’lılarda var. Çoğu savaş öncesi Kobani’ye geçmiş ve burada uzun bir müddet bomba ve silah eğitimi almış askeri eğitimli milisler. Biz şimdi bunların IŞİD’le Kobani’de savaşmak varken durup dururken niçin bu tarafa geçtiklerinin sorgulama ve araştırmasını yapıyoruz.’’ dedi.

Ayrıca PKK/YPG’lilerin gözaltına tutulduğu kapalı spor salonu etrafının da emniyet güçlerinin çok sıkı bir tedbir aldığı gözlemlenirken, gözaltına alınan PKK/YPG’lilerin spor salonunun tel ile korumalı camlardan dışarıya baktıkları görüldü.

PKK’NIN BÖLGE KOMUTANLARI SURUÇ’TA GÖZALTINA ALINDI

Kobani'de IŞİD mensuplarıyla girdikleri çatışmada yaralanan PKK'nın üst düzey bölge sorumluları Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra yaralı olarak yakalandı. PKK'nın arananlar listesinde en üst sıralarda yer alan Diyarbakır bölge sorumlusu "Sofi" kod adlı Selahattin Dilek ve Hakkari bölge sorumlusu "Rızgar" kod adlı Selman Ateş Kobani'de IŞİD'le girdikleri çatışmada yaralandıktan sonra Suruç Devlet Hastanesi'nde sivil vatandaş adı altında tedavi görürlerken Özel Harekat polislerinin hastaneye düzenlediği operasyonla ele geçirildi.

Gözaltına alınan (Sofi) kod adlı Selahattin Dilek, ve (Rızgar) kod adlı Selman Ateş, Özel Harekat polisleri tarafından ambulanslar eşliğinde Suruç Devlet Hastanesi'nden çıkarıldı. Dilek ve Ateş’in Diyarbakır’a götürüldüğü öğrenildi.

Sofi kod adıyla bilinen Selahattin Dilek, Mardin nüfusuna kayıtlı. PKK terör örgütüne 1995 yılında Almanya'dan katıldı. 2007 yılında sözde Zap alanı Geliya-Zap bölük komutanlığı yaptı. 2011 yaz aylarında sözde orta saha komutanlığı, sözde Amed eyaleti bölge komutanlığı yapmaya başladı. 2014 Ağustos ayına kadar bu bölgede faaliyet yürüttü. 2014 Ağustos ayında Murat Karayılan'ın talimatıyla Kobani bölgesinde faaliyet göstermeye başladı. Hakkında 4 ayrı olaydan arama kararı bulunan Dilek'in adı Savaş Kod adlı Velat Ak, Engin Marce, Gernas-Pling kod adlı Civan Boltan, Yusuf Bira, Ogün Duman, Redur-Pilta kod adlı Orhan Tekin, Roda-Amed kod adlı Yeter Nifak, Çiya Kod adlı Ahmet Sağlam'ın ifadelerinde geçmişti. Terör örgütü üyeleri eylem talimatlarını Selahattin Dilek'ten aldıklarını söylemişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri