Işid'in Saldırılarından Kaçan Yezidiler Türkiye’ye Sığınıyor

Irak'ın kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi, Duhok ve Erbil'e sığınırken, bazı Yezidiler de kendi imkanlarıyla Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi İlçe Otogarı'na gelerek buradan...

Irak'ın kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi, Duhok ve Erbil'e sığınırken, bazı Yezidiler de kendi imkanlarıyla Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi İlçe Otogarı'na gelerek buradan İstanbul ve Aksaray'da bulunan akrabalarına sığınıyor.

Kuzey Irak'ta geçen Pazar günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların şiddetlenmesi ve bazı bölgelerin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle halk bölgeyi terk etmeye devam ediyor. Özellikle Şengal merkez ve köylerinde katliamdan kaçan aileler, IŞİD militanlarının Şengal ve köylerini ele geçirdikten sonra köylerini ve evlerini yıktıklarını, bundan dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Kuzey Irak’taki savaş ortamında kaçan Yezidilerden Haydar Ömer, IŞİD’in köylerine gelişinden sonra bölgeden kaçtıklarını söyledi. IŞİD üyeleri Tıl Ezır ve çevresinde bulunan Yezidileri katliamdan geçirdikten sonra kadınları ve genç kızları yanlarına alarak Musul kentine götürdüğünü ileri süren Haydar Ömer, "Erkeklerin kafalarını kestiler ve kadınları yanlarına aldılar. IŞİD çetelerine karşı çatışacak hiçbir silahımız yoktu. Eğer silahlarımız olmuş olsaydı biz onlarla çatışıp orada kalacaktık. Ancak onlar köyümüzü ele geçirdikten sonra biz de oraları terk etmek zorunda kaldık. Şimdi Türkiye’ye geldik, buradan da akrabalarımızın yanına gideceğiz." dedi.

Şengal merkez ve köylerinden kaçan Yezidi genci Nidal Halid ise IŞİD köylerini ele geçirdikten sonra her şeyi yıktıklarını söyledi. Kendilerinin savunmasız bir şekilde olduklarını ifade eden Nidal Halit, kendilerine hiç kimsenin yardım etmediğini anlattı. Nidal Halit, "Gece saat 02.00 da IŞİD çetelerinin saldıracağı haberini alır almaz KDP peşmerge yetkilileriyle görüşerek bizlere silah vermelerini istedik. Peşmergeler bizleri savunacaklarını söyleyerek bize silah vermediler. Sabah 05.00'e kadar uyumadan güvenliğimizi kendi imkanlarımızla almaya çalıştık. Bu arada IŞİD çetelerinin Siph, Gırê Zer ve Til Izer köylerini ele geçirdikleri haberini aldık. Bu köylerde bulunan sivil halk evlerini terk ederek Şengal Dağı'na kaçmak zorunda kaldı. Sabah erken saatlerde IŞİD çeteleri Şengal çevresinde bulunan bütün köyleri ele geçirdi. Peşmergeler bizlere silah vermiş olsalardı bir gün bile IŞİD çeteleri bize karşı direnemezlerdi. Şu ana kadar onlarca çocuk açlık ve susuzluktan dolayı yaşamını yitirdi." diye konuştu.

Silopi’de özel biroOtobüs firmasının temsilcisi olan İdris Akyel son günlerde Irak’ta yaşanan savaş ortamından kaçanların sayısında ciddi anlamda bir artış yaşandığını söyledi. İdris Akyel şunları söyledi: "IŞİD'den kaçanlar Irak’ın Şengal bölgesinden geliyorlar. Hepsi mağdur durumdalar IŞİD’den kaçarak Silopi’ye geliyorlar. Ailecek geliyorlar, bazılarının ayakkabısı bile yok, sadece yanlarında elbiselerini getirmişler. Silopi’de Aksaray veya Isparta'da tanıdıkları olan bir ile gidiyorlar. Bazıların tanıdığı olmadan bile Aksaray'a gidiyorlar. Galiba güvenli sanıyorlar, tanıdıkları olduğu için o illeri tercih ediyorlar. Yaklaşık 3 ya da 4 bin insan gitti. Bazılarının durumları iyi olmadığı için buradaki taksiciler hayrına Zaho’dan buraya getiriyorlar. Irak'tan kaçıp Türkiye’nin bir iline sığınıyorlar." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri