Işid'den Kaçan Ezidiler Türkiye'ye Sığınıyor

Irak’ta IŞİD zulmünden kaçan Ezidilerin bir kısmı kaçak olarak sınırı geçmeye çalışıyor. Cihan muhabirinin zorlu yolculuklarına şahitlik ettiği savaş mağdurları, Silopi’ye bağlı Ilıcalar köyü, Hezil Çayı ve Uludere’nin köyleri...

Irak’ta IŞİD zulmünden kaçan Ezidilerin bir kısmı kaçak olarak sınırı geçmeye çalışıyor. Cihan muhabirinin zorlu yolculuklarına şahitlik ettiği savaş mağdurları, Silopi’ye bağlı Ilıcalar köyü, Hezil Çayı ve Uludere’nin köyleri üzerinden Türkiye’ye giriyor.

Suriye’de uyguladığı vahşi yöntemlerle dikkat çeken İŞİD’in, komşu Irak’a yönelerek Musul’u ele geçirmesiyle birlikte masum sivillere yönelik katliamlar başladı. Ezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar (Şengal) bölgesine saldıran İŞİD, yüzlerce kişiyi öldürdü, on binlerce insanın da göç etmesine yol açtı. Yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalanlar, önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sığındı, ardından da Türkiye’ye geçmenin yollarını aradı.

Kimliği ve pasaportu olanlar Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken, pasaportu olmayanlar dağ yollarına yöneliyor. Canlarını kurtarmak için ölüm tehlikesini göze alarak 10 saat dağ yollarında yürüyen Ezidiler, sınırda bekleyen kaçakçılar tarafından adam başı 100 dolar karşılığında Türkiye tarafına geçiriliyor. Yaklaşık 4 bin Ezidi’nin, kaçakçılar aracılığıyla Türkiye’ye sığındığı belirtiliyor. Kaçakçıların kendi adını kullanmasından rahatsız olan terör örgütü PKK’nın, sınırdan geçirilen Ezidilerden para alınmasını ‘yasakladığı’ konuşuluyor. IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınmaya çalışanlar, Uludere’de 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombalarıyla öldürülen 34 kişinin, Irak’a giriş-çıkışlarda kullandığı yolu takip ederek geçiş yapıyor.

Sınıra gelen Ezidiler, köylüler tarafından alınarak Ortasu, Taşdelen, Yemişli, Yekmal ve Ortabağ köyleri ile Hilal beldesindeki okullara yerleştiriliyor. Okullarda kalan Ezidilere köylüler yardım ediyor. Okulların dolması üzerine bazı Ezidiler, başka ilçelere gönderiliyor. Kaçak yollarla Türkiye’ye gelen Ezidilerden Derviş Şengali, “Tam 21 gündür Şengal bölgesinden yürüyerek buraya gelmeye çalışıyoruz. Zaho üzerinden sınırı geçip Türkiye’ye geldik. Yaklaşık 7 saat dağlarda yürüdük. Sınırın öbür tarafında çok sayıda arkadaşlarımız kalmış. Dağları aşıp yürüyerek gelmek tehlikeli ama başka çaremiz yok. Zaho’da yer yoktu, çok zor durumda kaldık, geldik.” şeklinde konuştu. Şehmuz Baran ise, “Kadın ve çocuklarımızla beraber Şengal bölgesinden kaçıp geldik. Her şeyimizi orada bıraktık. Zar zor canlarımızı kurtarabildik. 6-7 saattir dağlık alanlarda yürüyerek kendi imkânlarımızla geliyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri