Işid Terör Örgütüne Katılanların Çoğu Eğitimsiz

Alman hükümeti IŞİD terör örgütüne katılanların çoğunun eğitimsiz ve vasıfsız olduğunu açıkladı. Federal Meclis’teki Sol Parti Grubudan bazı milletvekillerinin verdiği bir soru önergesine cevap veren hükümet, Almanya’dan İŞİD’e...

Alman hükümeti IŞİD terör örgütüne katılanların çoğunun eğitimsiz ve vasıfsız olduğunu açıkladı.

Federal Meclis’teki Sol Parti Grubudan bazı milletvekillerinin verdiği bir soru önergesine cevap veren hükümet, Almanya’dan İŞİD’e katılanlarla ilgili olarak da detaylı bilgi verdi. Federal hükümetin cevabında Almanya’dan IŞİD saflarına katılan 378 kişi ile ilgili detaylı bilgi olduğu kaydedildi.

Bunların 30 Haziran 2014 tarihine kadar Suriye’ye giden kişiler olduğu belirtilen cevapta bu gruptakilerin özellikleri ise şöyle sıralandı: Yüzde 89’u erkek. 15 ile 56 yaşları arasında olan bu kişilerin içindeki en büyük grubu ise 15 ile 30 yaş arasındakiler oluşturuyor. Yüzde 60’ının Alman vatandaşı olduğu grubun içindekilerin yüzde 14’ü Müslüman olmuş Almanlardan oluşuyor.

Örgüte katılanların üçte birinin okul diplomasi var, 41’i liseyi, 31’i ise Realschule’yi (orta okul) bitirmiş. Grup içindekilerin 23’ü meslek eğitim diplomasına, sekizi ise üniversite diplomasına sahip. Ancak üçte ikilik büyük çoğunluğu ise düşük bir eğitime sahip ve Almanya’da iken vasıfsız işçi olarak çalışanlardan oluşuyor. Bunlardan 128’inin ise hangi noktadan itibaren radikalleştiğinin de tespit edildiği belirtiliyor.

YÜZDE 30 ARKADAŞ ÇEVRESİNDEN ETKİLENİYOR

Hükümet cevabında bunlardan yüzde 30’unun arkadaş evresinden etkilenerek, yüzde 23’ünün de Selefilere ait camilerde radikalleştiği kaydediliyor. Yüzde 18’inde ise internet rol oynuyor. Yüzde 17’de Lies (oku) adı altında Kuran-ı Kerim dağıtma faaliyetinin etkili olduğu belirtilirken, yüzde 15’inde ise İslam seminerlerinin etkili olduğu ifade ediliyor. Ancak Selefilere katılma yolunda tipik bir örneğin olmadığına ve kişiden kişiye farklılıkların bulunduğuna da dikkat çekiliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri