Işid Mağduru Hıristiyanlar Fransa'nın Davetini Reddeden Kiliseye Tepkili

Musul'dan terör örgütü Irak- Şam İslam Devleti'nin(IŞİD) saldırısından kaçarak Erbil'le sığınan Hıristiyanlar, Fransa'nın sığınma davetini reddeden kiliseye tepkili. Paris yönetimi, mağdur olan Hıristiyanları kabul edeceklerini duyurmuştu....

Musul'dan terör örgütü Irak- Şam İslam Devleti'nin(IŞİD) saldırısından kaçarak Erbil'le sığınan Hıristiyanlar, Fransa'nın sığınma davetini reddeden kiliseye tepkili. Paris yönetimi, mağdur olan Hıristiyanları kabul edeceklerini duyurmuştu. Fransa'nın bu teklifini Irak Kürdistan kilisesi kabul etmemişti.

Musul'dan kaçan Hıristiyanlar, Erbil'in 60 kilometre uzaklığındaki Karakuş kasabasına yerleştirildi. Hıristiyan kasabası olarak da bilinen Karakuş'a binlerce savaş mağduru yerleşmiş durumda. Kasabada zor şartlar altında yaşayan, Hıristiyanlar, kilisenin söz konusu Fransa'nın teklifini kabul etmeyerek geleceğini düşündüğünü ve kendilerini ise feda ettiklerini iddia ediyor.

Kasabaya yerleşen Nebil Süleyman isimli Hıristiyan, bir an önce Irak'tan çıkmak istediğini söyledi. Fransa'nın teklifini reddeden kilise yetkililerinin, kendilerini derinden üzdüğünü söyleyen Süleyman, kilisenin kendi geleceğini düşündüğü için söz konusu teklifi kabul etmediğini öne sürdü.

Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine konuşan Süleyman, "IŞİD elimizdeki her şeyimizi aldı. Burada kiralık evlerde barınıyoruz. Ancak, kira verecek paramız kalmadı. İşimiz gücümüz yok. Bir an önce Irak'ı terk etmek istiyorum. Burada çocuklarımızın geleceği tehlikede. Kilise bizim geleceğimizi kendi, çıkarı için harcamamalı." dedi.

Can Yusuf adlı Hıristiyan kadın ise, kimseye zarar vermediklerini, ancak her zaman kendilerinin zulme ve ihanete maruz kaldıklarını dile getirdi.

Can Yusuf: "Biz işimizde gücümüzde olan insanlarız, ancak Irak'ta her zaman biz zarar gördük. Bize yapılan bu zulüm reva mı? Hiç mi vicdanları yok? Sadece ben değil yüzlerce yaşlı, kadın, çocuk nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Kilise bizi düşünsün, eğer buradan çıkma gibi bir imkanımız varsa bir dakika burada daha durmayalım." ifadesini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZ HER YERDE DIŞLANIYOR

Kasabaya kaçan Hıristiyanlar, IŞİD'ın saldırılarından önce de her zaman bölgede dışlandıklarını söyledi. Hıristiyanlar, özellikle dışlanmanın çocukları üzerinde travma etkisi oluşturduğunu aktardı. Hıristiyan olduğu için okulda hiç kimse ile arkadaşlık edemediğini söyleyen Lara Nebil (8) isimli çocuk, Musul'da tek arkadaşının kuşu olduğunu ifade etti.

Musul'dan kaçarken 'Hasuni' adlı kuşunu yanına alan Lara sözlerine şöyle devam etti:" Okul'da kimse benimle arkadaşlık etmedi. Sen Hıristiyansın seninle arkadaş olamayız, diyorlardı bana. Musul'da tek arkadaşım vardı, oda 'Hasuni' adlı kuşum. Her şeye rağmen evime dönmek istiyorum, orası daha güzeldi." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri