İshale Karşı 'Bol Sıvı İle Meyve-sebze Tüketin' Uyarısı

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Işılay Nadir, Ankara’da artan ishal vakalarına karşı vatandaşların hastalıktan kurtulmak için, istirahatın yanı sıra 2-3 gün süreyle bol sıvı alıması ve bol sebze-meyve...

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Işılay Nadir, Ankara’da artan ishal vakalarına karşı vatandaşların hastalıktan kurtulmak için, istirahatın yanı sıra 2-3 gün süreyle bol sıvı alıması ve bol sebze-meyve tüketmesini tavsiye etti.

    İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Işılay Nadir, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, Başkent'te hastanelere bulantı kusma ve ateş şikayetiyle gelen vakaların çoğaldığına işaret ederek, "Suların kontaminasyon dediğimiz mikrobiyolojik virüslerle bir şekilde karşılaştığını düşünüyoruz. Özellikle bu altyapısı olmayan bölgelerde çok daha sık karşılaşılan bir problem bunu içinde özellikle bu tür vakaların çok yoğun görüldüğü bölgelerde suların incelenmesi gerekiyor." dedi.

    "İSHAL DURUMUNDA HAZIR MEYVE SULARI VE YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇININ"

    Hastaların ishalden kurtulmak için öncelikle bol sıvı almak gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Nadir, şöyle devam etti: "Hastalar istirahat ile 2-3 gün çok ciddi bol sıvı alımı ile bol sebze meyve yiyerek bu durumu atlatırlar. Bu durum uzayacak olursa mutlaka bir hekime başvurmaları gerekiyor. Yediklerinin çok iyi yıkanmış olmasını istiyoruz. Hijyene dikkat etmelerini istiyoruz. İçme sularının temiz ve hijyenik olması açısından çok dikkat edilmesine, ishal sürecinde çeşme sularının kullanmamalarını hazır su kullanmalarını öneriyoruz. Etken genellikle viral olduğu için (virüsler yoluyla bulaşabilen anlamında) antibiyotik kullanımını çok önermiyoruz kullanımına gerek yok. Bu durumda bizim semptomatik tedavi dediğimiz destekleyici tedavilerle durumu kontrol altına alıyoruz. Özellikle bu dönemde yağlı yememelerini hazır meyve sularından kaçınmalarını hastalara öneriyoruz."

    "İSHAL KALPTE RİTİM BOZUKLUKLARINA YOL AÇIYOR"

    Yandaş hastalık varsa ishalin daha da fazla önem arz ettiğini vurgulayan ve ishalin kalıcı hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Nadir, "Özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda ciddi sıvı elektrolit kaybı olacağı için kalpte ritim bozukluklarına ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olabileceğini söyledi. Tansiyonda düşmelere neden olabilir. Zaten hastalarda bu dönemde ciddi bir sıvı alımı gerekirse tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz.‘’ ifadelerini kullandı.

    Doç. Dr. Nadir, genellikle başlangıçta bulantı kusma bunu takiben ateş ve ishal tablosu ile bu vakaları gördüklerini belirterek "Bu özellikle yaşlı tansiyonu olan hastalar için daha sonraki takipte de önemli çünkü böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve bir takım komplikasyonlara neden olabiliyor. Biz tabi erişkin hata grubunu görüyoruz ama çocuk hasta grubunda farklı problemlerle çocuk hekimlerimize başvurabiliyor. Başka farklı problemlere böbrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olabiliyor." açıklamasını yaptı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri