İşgal sona ermeli

Konya Aydınlar Ocağı’nda Filistin meselesini anlatan Gazeteci Tanır Aydın, “Filistin’in asıl sorunu işgaldir. İşgalin yüzde 50’si de Doğu Kudüs’te yaşanmaktadır” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı'nda “İsrail-Filistin Meselesi”ni gündeme getirerek Mescid-i Aksa ile Kudüs’ün önemine değinen Gazeteci Taner Aydın,  “Kudüs’ü senede 10 bin Türk ziyaret ediyor. Müslümanların senede bir defada olsa Kudüs’ü mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Ben, Kudüs’ün daha çok ve sık ziyaret edilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Salı Sohbetleri’nde, İslâm âleminin kanayan yarası haline gelen Filistin meselesi ile Gazze’yi de değerlendiren Anadolu Ajansı Ortadoğu muhabiri Taner Aydın, “Filistin sorunu ancak İsrail’in 1967’de işgal ettiği yerlerden eski sınırlarına çekilirse; Kudüs’ü başkent olarak görmekten ve yapmaktan vazgeçerse; pek çok ülkede sürgün hayatı yaşayan Filistinli mültecilerin ana vatanlarına geriye dönmelerine izin verirse ancak çözülebilir. Bu da çok zor bir iş” dedi.

KUDÜS’TE TÜRKLER ÇOK SEVİLİYOR

Kudüs’ün gergin bir şehir olduğunu belirterek “Mescid-i Aksa bizim ilk kıblemiz olduğu için çok önemlidir. Kudüs düştüğü zaman Müslümanlar ve İslâm dünyası hep kargaşa içerisinde olmuştur. Geçmişe baktığımızda Müslümanlar Kudüs’ü fethettiklerinde ve Osmanlı döneminde yükselişe geçtiği görülür. Bu yükseliş ve geriye gidiş devamlı orantılı olmuştur” diyen Aydın, “8 milyon nüfusu olan İsrail’e yılda 3 milyon turist gelir. Bu dini maksatlı ziyaretlerde en çok Amerikalı turistler gelir. Türk turistler bana bazen Mescid-i Aksa neresidir diye soruyorlar. Ben de onlara 144.000 m2’lik alanın tamamının Mescid-i Aksa olduğunu söylüyorum. Ben 20’ye yakın peygamberin yerini ziyaret ettim. 2 km’lik bir alan ise 3 dinin buluştuğu yerdir” şeklinde konuştu. Osmanlı Padişahı Abdülbecid döneminde Mescid-i Aksa’ya çok hizmet edildiğini ve Kanuni döneminde çeşmeler yapıldığını ve yapılan bu 8 çeşmeden günümüzde sadece bir tanesinin, onun da ağlama duvarı yakınında Yahudilerin faydalandığını ifade eden Aydın, Peygamber Efendimizin göğe yükseldiği kaya parçasında bulunan kuyunun Cemal Paşa tarafından çimentoyla kapatıldığını, bu kaya parçasına Hıristiyanların; “Adalet kayası”, Yahudilerin; “Yaratılış kayası”, Müslümanların ise; “Allah’ın Kayası” dediklerini belirtti. Şerif Hüseyin’in mezarının da Mescid-i Aksa’nın içerisinde olduğunu söyleyen Aydın, “Kudüs’de Türkler çok sevilir. Oradaki müslüman Araplar sizi kıyafetinizden, konuşma ve davranışlarınızdan hemen bilirler. Büyük bir sevgi ve sıcak bir muhabbed gösterirler size. Abdülhamid’i ise çok severler. Her ev sahibi babasının ve dedesinin resminin yanına mutlaka Abdülhamid’in resmini de asar” dedi. Aydın ayrıca, Kudüs’de 800 bin kişinin yaşadığını ve 150 bin kişinin Arap, 30-35 bin kişinin de Hıristiyan Araplar olduğunu belirterek “Yahudiler tarafından işgalin yüzde 50’si Doğu Kudüs’tedir” dedi.

FİLİSTİN’DE İŞGAL SORUNU VAR

Filistin’deki mülteci kamplarında 4.neslin yaşadığını ve kamplarda kalanların elektrik parası ödemediklerini, yiyecek ve içecek ile para sorunlarının bulunmadığını belirten Aydın, “Filistin’in asıl sorunu işgal sorunudur” dedi. Gazze’nin nüfusunun 2 milyon olduğunu ve bunlardan 800 bir kişinin mülteci olduğunu söyledi. Gazze’de Türkiye’nin TOBB vasıtasıyla 5 bin kişinin istihdam edileceği Orfanize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulduğunu ve tapulaştırma çalışmalarına 50 milyon doların harcandığını ifade eden Aydın, 50 milyar dolarlık fabrika alt yapı çalışmalarının başında da Konyalı sanayici Ahmet Şekeroğlu’nun bulunduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri