İşçinin cebine yeni kanca

İşsizlik Sigortası Fonu ve BES gibi kalemlerle işçinin cebinden yapılan kesintiyle başlatılan ekonomide reform hareketlerinin bir yenisine ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ da ekleniyor.

İşsizlik Sigortası Fonu ve BES gibi kalemlerle işçinin cebinden yapılan kesintiyle başlatılan ekonomide reform hareketlerinin bir yenisine ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ da ekleniyor.

BAKİ SANCAK

Mevcut sistemde işçilerin kıdem tazminatı hakkını, iş güvencesini, fonun faydalarını ve zararlarını İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci ile konuştuk. Cenkci, “Kıdem tazminatı fonu hayata geçirilirse işsizlik artacak, iş güvencesi ortadan kalkacaktır” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Yapısal Reformlar” paketini açıklamasıyla birlikte ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ işçi ve işverenlerin gündemine bomba gibi düştü. Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili bilinmeyenleri, mevcut sistemde işçilerin kıdem tazminatı hakkını, fonun faydalarını ve zararlarını İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci ile konuştuk.

İşçiler hangi durumlarda kıdem tazminatı alabilmektedir?

Erkek işçi, askerlik nedeniyle işinden ayrılırsa kıdem tazminatını hak ediyor. Bayan işçiler ise evlendikleri takdirde bir yıl içerisinde işten ayrılmak istemeleri halinde kıdem tazminatı hak ediyorlar. İşçi tarafından haklı fesih yapıldığı zaman yani işveren fazla mesai ücretini ödemediği zaman, işçinin almış olduğu reel ücreti SGK primlerine yansıtmadığı zaman işçi iş sözleşmesini haklı nedenle fesih eder ve kıdem tazminatına hak kazanır. İşçi emekli olduğu zaman veya 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup 15 yıl 3600 gün prim ödeme şartını yerine getiren işçiler işyerinden ayrılıp kıdem tazminatına hak kazanabiliyorlar.

Son brüt ücreti kadar kıdem tazminatı ödeniyor

Mehmet Akif Bey, öncelikle kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı esasında işçinin işini kaybetmesi sonrası yeni bir iş hayatına geçinceye kadar, işçinin hayatının garanti altına alınmasıdır. Bir bakıma yıpranma payı ödeneği de diyebiliriz. İşçi aynı işyerinde veya aynı işverenin farklı işyerlerinde en az bir yıl çalışıyor olması kaydı ve koşuluyla işveren tarafından haksız bir şekilde işten çıkartıldığında kıdem tazminatı almayı hak ediyor. Mevcut durumda her bir yıla bir aylık son brüt ücreti kadar kıdem tazminatı ödenmektedir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri