İşçi Ölümleri, İşverenin Kâr Hırsından Kaynaklanıyor

Türkiye Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye’deki işçi ölümlerinin işverenin kâr hırsından kaynaklandığı belirtildi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin masaya yatırıldığı toplantıda,...

Türkiye Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye’deki işçi ölümlerinin işverenin kâr hırsından kaynaklandığı belirtildi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin masaya yatırıldığı toplantıda, “Soma, yakın tarihin en büyük faciasıdır. Yaşananlar iş kazası değil, cinayettir. Türkiye’de çalışmak, savaş kadar tehlikelidir.” görüşü dile getirildi.

TMMOB İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Güzey ve TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Üyesi Ertuğrul Bilir, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile Soma’da yaşananlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan Zafer Güzey, Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 kişinin hayatına mal olan Soma’daki kömür ocağı faciasını ‘yakın tarihimizin en büyük iş cinayetlerinden birisi’ olarak nitelendirdi. Güzey, dün Zonguldak’ta yaşanan göçükte 9 kişinin saatler sonra sağ olarak çıkartılmasının ise yeni Soma misali katliamların habercisi olarak nitelendirdi. Mayıs ayından beri 377 kişinin iş cinayeti kurbanı olduğunu hatırlatan Güzey “Türkiye’de çalışmak savaş kadar tehlikelidir. Ülkemizde 2 ayda bir Soma katliamında kaybettiğimiz kadar insanımızın iş cinayetlerine uğradığını göstermekte. Ve maalesef biliyoruz ki ülkemizdeki iş cinayetleri bir anda ortaya çıkan ve kısmen görünür olan iş kazaları ile sınırlı değildir. Görüleceği gibi Türkiye’de çalışma savaş kadar tehlikeli bir şekilde yürümektedir” ifadesini kullandı.

Güzey, “İşçilerin yaşam güvenliğini sağlayacak çalışmaların maliyeti, firmaların katliam yaptıktan sonra harcadıkları PR (halkla ilişkiler) çalışmalarının yanında çok düşüktür. Bunlar mali kayıptan çok, aşırı kâr hırsının göstergesi. Bu yüzden diyorlar ‘fıtratında var kaderinde var.’ diye. Yurt dışında insanlar bu mesleği yaparken ölmüyorlarsa önlemler alınabiliyor demektir. Üretim yapılabiliyorsa gerçekçidir bu. Türkiye’de maliyetinden çok zihniyet durumunu tartışmamız lazım. Bu maliyet değildir, işverenin ‘3-5 çocuk yapın’ diye siyasi erk oluşturan yapının siyasi baskısının sonucudur. Çalışanın değeri yoktur.” diye konuştu.

Türkiye’deki iş kazalarını işverenin aşırı kâr hırsına bağlayan Ertuğrul Bilir de, “Bunlar önlenebilir. Ama bunları önleyebilmek sermaye gruplarının kârlarından biraz azaltmayı gerektirdiğinden dolayı bu konuda gerekli çalışmaları iktidarla birlikte yapmamayı tercih ediyorlar. Soma katliamından sonra hatırlatmaya çalıştığımız bunlardır.” dedi.

‘TMMOB’DEN TAVSİYELER’

TMMOB açıklamasında ‘iş cinayetlerini’ ve ‘katliamlarını’ sona erdirmek için şu tavsiyelerde bulunuldu: “Hukuksuz çalışma düzenine işçilerin çıkaramamasına neden olan açık ve gizli taşeronluk sistemine son verileli. İş teftiş sistemi etkinleştirilmeli ve gerçek anlamda işlemesi sağlanmalıdır. Madenlerdeki kazalarda kurtarma görevi yapacak donanımlı ve eğitimli ekipler tüm yer altı maden işletmelerinde bulunmalıdır. Meslek hastalıklarının tespit edilebilmesinin önündeki bürokratik ve hukuksal zorluklar kaldırılmalı. Madenler kamu eliyle, işçilerin ve bölge halkının aktif katılımı ve denetimi ile işletilmelidir. Sendikaları iktidarla işbirliği yapmaya zorlayan işçi haklarının korunması için yapılan mücadeleleri, etkili grevleri zorlaştıran sendikal yasalar değiştirilmelidir. Gerçek sorumlular olarak şirket sahipleri, üst düzey yöneticileri denetim görevini yerine getirmeyen bakanlık yetkilileri ‘olası kast ile öldürme’ suçlamasıyla yargılanarak cezalandırılmalıdır.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri