İşbirliği artırılmalı

KSO tarafından düzenlenen taknoloji forumunda konuşan Memiş Kütükcü, “Başarılı çizgimizin devam ettirilebilmesi için Almanya gibi ilişkilerimizin hazırda güçlü olduğu ülkelerle işbirliğini güçlendirmeliyiz” dedi

Saksonya – Türk Makina Sanayi İşbirliği "Üretimde Proses Optimizasyonu ve Enerjide Verimlilik" Teknoloji Forumu düzenlendi. Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen foruma KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, Saksonya Ekonomi Kalkınma Şirketi Türkiye Genel Müdürü Gunter Lammerzahl, Almanya'dan 18 kişilik bir heyet, sanayiciler ve öğrenciler katıldı. Forumun açılışında konuşan Sevda Kayhan Yılmaz Almanya'nın Türkiye ile ciddi ticari ilişkilerinin bulunduğunu belirterek, "Almanya bizim için bir mihenk taşıdır. Kendimizi Almanya ile kıyaslarız. Bu yüzden ilişkilerimizi de güçlü tutmalıyız" dedi. Türkiye'nin üretim verilerinde ciddi artışın olduğu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu artış bizi şaşırtıyor. Ciddi gücümüz var ama bu pek bilinmiyor. Döküm sanayinde Avrupa'nın ihtiyacının yüzde 30'u Türkiye'den karşılanıyor. Son 10 yılda makina ve parçaları imalatı ciddi oranda arttı. İhracatın büyük bir kısmı da Avrupa'ya yapılıyor. Eksiğimiz AR-GE çalışmalarına yeterince önem vermiyoruz. Bu forumun Konya'da yapılmasının nedini Konya'nın gelişmeye açık ve işe aç olmasıdır."

İLİŞKİLER KUVVETLENDİRİLMELİ

Memiş Kütükcü de Konya'nın 10-15 yıllık süreçte başarılı bir performans gösterdiğini belirterek, "Pek çok sektörde iddiası olan, iç pazarın yanı sıra küresel pazara hitap eden bir sanayi ivmesi kazandık. Makina ve aksamları ihracatımız 10 yılda 5 kat arttı. Türkiye'nin en büyük bin sanayi kuruluşu içerisinde 25 firmamız var. Bu rakamlar şehrin sosyal hayatından istihdama kadar pek çok parametresine olumlu yansıyor" dedi. Ülkeler arası işbirliğinin önemine dikkat çeken Kütükcü, konuşmasına şöyle devam etti: "Başarılı çizgimizin devam ettirilebilmesi için Almanya gibi ilişkilerimizin hazırda güçlü olduğu ülkelerle işbirliğini güçlendirmeliyiz. Almanya şu an Konya'nın ihracatında 2. sırada. Yine Almanya 20 firma ile Konya'da en fazla yabancı sermayeli şirket kuran ülke. Bizler bir yandan ürünlerimizi geliştirirken diğer yandan pazarlama yaparak ürünlerimizi dünyada tutundurmak zorundayız.”

Daha sonra söz alan Selçuk Öztürk de Konya'nın Almanya'ya ihracatını son on yılda 2 kat artırdığını belirterek, “Bu kapasitenin daha da artırılabileceğini de düşünüyorum. Bizlere düşen bu hacmin artması için çalışmaktır. Sanayicilerimizin de uygulanan vize sorununu aşacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Saksonya Ekonomi Kalkınma Şirketi Türkiye Genel Müdürü Gunter Lammerzahl da yaptığı konuşmada Türkiye'ye 4 kez geldiğini ve Türk firmalarının gücünü bildiğini belirterek, “Firmalara hem eğitim gezilerinde hem fuarlarda destek veriyoruz. Sanayi ve ticaret odaları ile işbirliği halinde çalışıyoruz. Bu gibi etkinliklerle iş birliğinin artacağını düşünüyorum” dedi. Lammerzahl, Saksonya eyaletinde Makine imalatının 200 yıldır sürdüğünü belirterek eyalette faaliyet gösteren firmalar hakkında bilgi verdi. Gün boyu süren forumda 'Teknolojik trendler', 'Malzeme yapımında yeni teknolojiler', 'Mekatronik makinalar' gibi konularda sunumlar yapıldı.

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri