İşadamları, Bosna’ya hayran kaldı

Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED), hafta sonunda 186 kişilik bir grupla Bosna Hersek’e bir gezi düzenledi.
 Bosna gezisi ile ilgili bir değerlendirme yapan ANSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yöndem,  Bosna’ya yapılan gezinin güzel bir havada geçtiğini ve katılanların çok etkilendiklerini belirterek, “Bosna Hersek’in hem ekonomik ve pazar yapısı, hem de kültür ve tarih durumu hakkında bilgi sahibi olmak için böyle bir gezi organize ettik. Konya, Karaman, Aksaray ve Kırşehir illerinden geziye katılan işadamları, Bosna’nın tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldılar. Bosna Hersek ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi 750 milyon dolar civarında. Bunun yüzde 95’i ihracattan, yüzde 5’i ise ithalattan oluşuyor. Bunun geliştirilmesine ihtiyaç var. İnşaat ve enerji sektörü bu ülkede cazip gözüküyor. Özellikle yollar tek yönlü olduğu için yetersiz. Saraybosna, savaşın etkisiyle 1990’lı yılları yaşıyor. Yakın tarihte yeni otoban yollarının yapılması bekleniyor. Ayrıca gıda, tarım, otomotiv, makine ve tekstil sektörü yönüyle de işadamlarımız açısından cazip gözüküyor. Bu gezi vesilesiyle işadamlarımıza pazarı yakından tanıtıp, Konya bölgesinin ticaret hacminin artmasını hedefledik. İşadamlarımız bu vesileyle hem kendi aralarında, hem de Bosnalı işadamları ile çeşitli görüşmeler yaptılar” dedi.
YENİDEN İMAR İÇİN BÜYÜK GAYRET GÖSTERİLDİ
Bosna Hersek’in 4,3 milyonluk nüfusunun yüzde 50’sini Boşnakların oluşturduğunu ifade eden Başkan Yöndem, “Avrupa’nın ortasında şirin bir Osmanlı şehrini andıran bu ülkede Sırplar yüzde 35 ve Hırvatlar da yüzde 15 nüfusa sahip bulunuyorlar. Ülkedeki kayıtlı işsiz oranı yüzde 25. Kayıt dışı işsizlikle birlikte bu oranın yüzde 40 civarında olduğu tahmin ediliyor. Boşnakların önemli bir kısmı yurtdışında çalışıyor. Buralardan Bosna’ya yıllık 4 milyar evro civarında para girdiği tahmin ediliyor. Bu da ülke ekonomisinde ciddi bir rahatlama sağlıyor. 1992-1995 yılları arasında üç buçuk yıl devam eden savaş nedeniyle, ekonomide ve kalkınmada büyük kayıplar yaşanmış. Savaş sonrasının izleri az da olsa halen devam ediyor. Ülkenin yeniden imarı için 15 yıllık sürede büyük gayret gösterilmiş” diye konuştu. 
Gezi kapsamında, ilk gün Saraybosna’yı gezen ANSİFED heyeti Başçarşı’yı gezdikten sonra, şehitliği ve merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’in mezarını ziyaret etti. Akşam, Bosna’da bulunan Burç Okulları’nda okuyan öğrencilerden oluşan Fatih Sultan Mehmet Korosu’nun konserini dinleyen misafir heyet, programda duygulu anlar yaşadı. Boşnak, Hırvat ve Sırp öğrencilerden oluşan koro heyetindeki öğrenciler, okudukları güzel parçalarla Türk işadamlarının gönlünü fethettiler. Gezinin ikinci gününde, savaşın daha az kayıpla bitmesinde önemli oynayan tüneli inceleyen işadamları heyeti, gezi kapsamında Mostar, Tuvarnik ve Grojne şehirlerine giderek gezi ve incelemelerde bulundular.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri