İş kazalarında yüzde 54 azalma

Maden işyerlerinde çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan AB Projesi; Konya'nın yerel yönetimini, sanayicisini, akademik camiasını ve şehrin tüm dinamiklerini bir araya getirdi

Maden işyerlerinde çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan AB Projesi; Konya'nın yerel yönetimini, sanayicisini, akademik camiasını ve şehrin tüm dinamiklerini bir araya getirdi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce yürütülen 'Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)' kapsamında, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de şartlarının iyileştirilmesi, kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye'nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan 'MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları' çerçevesinde Konya'da da program gerçekleştirildi.
‘İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK SAĞLIYORUZ’
MİSGEP’teki amaçlarını hakkında bilgi veren Takım Lideri Gökhan Güler, “Amaçlarımız; Proaktif yaklaşım modeliyle daha iyi çalışma şartlarının desteklenmesi, kamuoyunun bilgisinin geliştirilmesi, özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalığının artırılması ve gün sonunda madencilik sektörü özelinde tüm paydaşların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilerinin geliştirilmesidir” ifadelerini kullandı.
‘İNSAN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ BİR ŞEY YOKTUR’
Yaptıkları toplantının önemine değinen İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, “Özellikle madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında işverenlerimizle ve ilgili taraflarla toplantı geliştirmekteyiz. İnanıyorum ki, şu anda Türkiye'de bu saatte yüzlerce toplantı icra ediliyor. İddiam odur ki, en önemli ve en anlamlı toplantılardan bir tanesi bugün burada gerçekleştirilmektedir. Hayatta insan ve insan sağlığından daha önemli bir şey olmadığına göre, her 15 saniyede dünyada bir insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle canını kaybettiği bir ortamda, iş kazalarının yüzde 98'ininin meslek hastalıklarının da yüzde 100'üne mani olma imkanının bulunduğu bir ortamda, gerekli tedbirlerin gösterilmesi sebebiyle, her yıl 2 milyon 780 bin insan canını kaybediyorsa, iş sağlığı güvenliğinin ve bu toplantının ne kadar önemli olduğu daha da iyi anlaşılır” şeklinde konuştu.
TÜM TARAFLARIN SEFERBER OLMASI GEREKİR’
Uzunkaya, “İş sağlığı ve güvenliğinde tüm tarafların seferber olması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği dediğimizde 84 milyon aklımıza geliyor. Böyle bir hususun üstesinden gelebilmek için elbette devlet düzenleyici kararlarını, denetleyici unsurlarını hayata geçirmektedir. Bu yönüyle 2012 yılında çıkan iş sağlığı ve güvenliği kanunu, çalışma hayatımız açısından bir devrim niteliğindedir. Buna bağlı olarak çıkardığımız yönetmelikler, saha ziyaretleri son derece önemli ve anlamlıdır. Son 20 yılda Türkiye'de iş yerlerimizin sayısında yüzde 160 artış olmuştur. Çalışan sayısında yüzde 186 artış söz konusudur. Bu süreçte özellikle 2013 sonrasında alınan tedbirler ve tarafların gösterdiği hassasiyetle, yüz binde ölüm sayısında yüzde 54 oranında azalma söz konusudur. 2013 yılından sonra bu rakama baktığımızda yüzde 41.3 olduğunu görürüz. Daha az ölümlü vakamız var. Konya açısından ise bu rakam yüzde 45 civarında. Yani Konya'mız Türkiye ortalamasından daha iyi durumdadır” dedi. Programın devamında, 'Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi'nin (MİSGEP) tanıtımı yapıldı. Daha sonra; Madencilik Sektöründe Planlama Aşamasında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları - Dünya Örnekleri, Madencilik ve İdari Para Cezalarına İlişkin Yasal Yükümlülükler, Maden Sektöründe İş Kazaları Sonrası Tazminatlar, Sendikalaşma ve İSG'ye Etkisi, Pnömokonyoz Hastalığı ve Sonuçları, İş Kazalarını Önlemenin Maliyeti ve Faydaları konuşuldu. Zirvenin sonunda soru-cevap oturumu ve sonuç yapılırken, Çevrimiçi Anket'in ardından kapanış yapıldı.

EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri