İş kaybı yüzde 90'a ulaştı

Konya Diş Hekimi Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, “Yetkililere ilettiğimiz talepler çözüme kavuşturulmazsa, sektör çıkmaza girer” dedi

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 3 ay sonra Türkiye'ye de sıçrayan Corona virüs, ülkemizde 4 kişinin ölümüne sebebiyet verdi. Ülkemizdeki Corona virüs vaka sayısı ise 359 oldu. Günlük vaka sayısındaki artış ise dikkatlerden kaçmadı. Hükümet, virüsün yayılımını önlemek amacıyla çeşitli tedbirler aldı. Çoğu işyeri kapatıldı. Türk halkına “Evde kalın” çağrısı yapıldı. Kapatılma kararı çıkmayan çoğu işyeri de riske girmemek için işletmesini kapattı. Bazı meslek grupları da iş yavaşlatma kararı aldı. Virüsten en fazla etkilenen meslek grubu ise diş hekimleri oldu. Konya'da çoğu diş hekimi kliniğini kapattı. Hekimlerin çok az bir kısmı ise sadece acil şikayetlere bakma kararı aldı.

KONYA'DA SADECE ACİL İŞLEMLER YAPILIYOR

Konya'daki diş hekimlerinin de iş yavaşlatma kararı aldığını dile getiren Konya Diş Hekimi Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, sektörel bazda en riskli grubun başını diş hekimlerinin çektiğini aktardı. Acil ağrılı durumları giderme dışında diş hekimleri olarak bütün rutin muayenelerini durdurduklarının altını çizen Eldeniz, “Bütün işlem ve operasyonlar ile ilgili erteleme kararı aldık” dedi. Meslek etiği ve insan sağlığı açısından sadece acil işlemlerin yapıldığını hatırlatan Eldeniz, “Gece diş ağrısı ile kalkan birini düşünün. Hayat bu kişiye çekilmez hale gelir. Meslek onuruna yakışan insani davranış acil durumdaki kişilerin ağrısını dindirmektir. Konya'da yapılan tek işlem türü de budur. Zaten bu da maddi kaygı ile yapılacak bir iş değildir. Acil durumu giderme konusunda bütün hekimlerimiz gereken tedbiri alıyor ve hijyenik koşullara dikkat ediyor” şeklinde konuştu.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMAZSA SEKTÖR ÇIKMAZA GİRER

“Yayılmanın en fazla olduğu meslek grubu bizim grubumuz” diyen Eldeniz, daha sonra şunları kaydetti: “Bu gerçeğin farkındayız. Konya başta olmak üzere bizim sorumlu olduğumuz diğer 2 ilde

550 hekim var. Tüm bu yaşanan gelişmeler Türkiye genelinde 26 bin kişiyi etkiliyor. Gün dayanışma günü. Biz de üzerimize düşeni yapacağız. İş kaybımız son günlerde yüzde 90'a ulaştı. Kimsenin sağlığını tehlikeye atmamak adına işlemleri durdurma ve yavaşlatma kararı aldık. Bu süreç içinde de yetkililerimizden gerekli destekleri bekliyoruz. Çalışma istihdamından faydalanmak için gerekli başvurularımızı yaptık. Primlerde bir öteleme söz konusu olabilir. İhtiyacı olan meslektaşlarımıza faizsiz kredi sağlanabilir. Kısmi çalışma ödeneğinden personelimizin yararlanması elzem. Bürokrasinin hantal yapısından sıyrılıp bu konuda acil bir karar alması gerekir. Bu sektörün daha büyük bir çıkmaza girmemesi gerekir. Eğer gerekli adımlar zamanında atılmazsa bu işin içinden çıkılamaz bir hale geliriz.”

KAN KAYBI ŞUAN İÇİN ÇOK FAZLA

Avrupa'da sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda beklenen adımların atıldığını kaydeden Konya Diş Hekimi Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, Türkiye'nin de acil adımlar atmasını önerdi.

Diş hekimlerinin istek ve taleplerini Konya Milletvekillerine ve ilgili Bakanlıklara ilettiklerini de aktaran Eldeniz, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Kamudan odamıza gelen yazılar var. Üyelerimizden bizlere gelen talepler var. Kimse merak etmesin. Odamıza gelen bütün yazıları

ilgililere iletiyoruz. Dönem hırs yapılacak bir dönem değil. Böyle bir anlayış olmaz. Yani ben zannetmiyorum bir diş hekiminin 'Kimse çalışmıyor, bu dönemde ben mesai yapayım da daha çok para kazanayım' diyeceğin. İnsani bir mesele söz konusu. Ramazan ayında zaten bizim çok hastamız olmuyor. İnşallah yapılması gerekenler Ramazan ayı sonuna kadar yapılır. İnşallah yine her şey Ramazan ayından sonra normale döner. Şuan için çok büyük bir kan kaybı var.”

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri