İş Kadınından 'Çalışan Kadın Tasarısı'na Tepki: Erkek İstihdamını Artırır

OSTİM merkezli Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Kolları Başkanı Avukat Canan Kırbaç, Hükümet'in çalışan kadına yönelik tasarı çalışmasını eleştirdi.

OSTİM merkezli Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Kolları Başkanı Avukat Canan Kırbaç, Hükümet'in çalışan kadına yönelik tasarı çalışmasını eleştirdi. Kırbaç, "Tasarı, çalışan kadının doğum yapması durumunda lehine hükümler içerse de işleyişte işverene getireceği yüklerden dolayı kadın istihdamını olumsuz etkileyecektir." dedi.

Tasarı ile ilgili düşüncelerini, memnuniyetleri ve endişeleriyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt’a ilettiklerini söyleyen Kırbaç, hazırlanmakta olan gebe ve emziren kadınların çalıştırılması şartlarına dair tasarının mevcut haliyle Meclis’ten geçmesi durumunda, işveren olarak tercihlerini erkek işçiden yana kullanmaya iteceğini Bozkurt’a aktardıklarını ifade etti. Kırbaç, şöyle devam etti:

"Dernek olarak kadın istihdamının bazı fiziksel durum ve ihtiyaçlardan dolayı azalmaması ve anne olmak isteyen veya anne olan kadınların da iş hayatında gelir elde etmesini ve hatta kariyerini daha emin adımlarla ilerletebilmesini istiyoruz. Ancak mevcut tasarı ile kadınların işveren keyfiyeti ile evde oturmak zorunda bırakılacağı endişesindeyiz. Örneğin emziren bir kadın çalışanın, çalıştığı işletmede 1 saat erken paydos etmesi, işverene prim bazında maliyet getirmeyecek olsa dahi, servis hizmeti vererek ulaşımı sağlayan bir işletme ise ayrı bir ulaşım imkanı sunulamayacağından, çalışan ile işletme arasında sorun ve huzursuzluk meydana gelecek. Ya da işten erken çıkan personelin işi yarım kalacağından bir yerden sonra artık işverenler tam zamanlı çalışılmasını tercih edeceğinden, erkek istihdamına öncelik verecektir."

Bu yüzden tasarıda işverenin kadın istihdamını tercih edebilmesi yönünde avantajların da belirtilmesi gerektiğine vurgu yapan Kırbaç, şöyle konuştu:

"Zira biz bir işveren derneği olarak erkek istihdamı ile bu olumsuzluklardan kurtulabiliriz. Ancak gerek derneğimiz gerekse kadın kolları olarak kendinden emin, ayakları yere sağlam basan yeni nesiller yetişmesi adına kadın istihdamı konusunda aşırı duyarlılık taşımaktayız. Bu konuda ne gerekiyorsa en üst makamlara kadar sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Zira anne olan işçilerin memnuniyetle karşıladıkları yeniliklerin, kendileri için iş hayatının sonu olabileceği gerçeği hepimizi endişelendirmektedir. Öyle ki; tanınacak bir çok hak sonucunda tercih edilmeyecek bir kadın istihdamı yerine, çalışana tanınan hakların yanında, işverene de kadın istihdamını teşvik edici SGK primleri, vergi ve stopaj avantajları ile muafiyetler gibi imkanlar sağlanacak olur ise yasa ile istenilen hedefe ulaşılabilir."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri