İş hayatında reform ihtiyacı var

Alanya Bera Otelde devam eden Ufuk Turları Toplantılarının ikinci gününde Çalışma Hayatından Değerlerin Yeri konulu oturum gerçekleşti

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Kutlu’nun oturum başkanlığını yaptığı oturuma Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Oturumda konuşan Prof. Dr. Önder Kutlu, emek, kul hakkı gibi kavramların önemine dikkat çekerek, helal kazancın helal yolda kullanılması gerektiğini söyledi. Çalışma hayatı ile ilgili bir takım bozulmaların yaşandığını belirten Prof. Dr. Önder Kutlu, çalışma hayatında İslami kuralların esas alınmamasının bu sorunları doğurduğunu aktardı.

AHLÂKÎ KURALLAR YENİDEN OLUŞTURULMALI

Sanayi toplumuna geçişle birlikte emek sömürüsünün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Balcı, sanayi toplumunda yaşanan işçi-patron çatışmasının dikey çatışmayı meydana getirdiğini söyledi. Türkiye’de çalışma hayatının her geçen gün zorlaştığının altını çizen Prof. Dr. Balcı, “Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de değerlerimizin aşınmasıdır. Birçok yerde işçi ve patron arasında sorunlar yaşanıyor. İş hayatında ahlaki ve manevi değerleri yeniden kurmak zorundayız. Geçmişte ahilik teşkilatının ortaya koyduğu dayanışma ve yardımlaşma duygusunun yeniden oluşturulması gerekiyor” dedi.

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin ise çalışma hayatını tarihsel süreceğini anlattı. 18. yüzyılda sanayi devrimin gerçekleşmesinin ardından işçi kesiminin daha zor şartlar altında çalıştığını ve bu yüzden sendikal hareketlerin doğduğunu belirten Mehmet Şahin, Avrupa ve Amerika’da iş hukukunun oluşturulduğunu ve işçilere haklarının en iyi şekilde verilmeye başlandığını aktardı.

YENİ SOSYAL POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen de konuşmasında iş hukukunda İslami kurallara önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. İşveren ve çalışanlar arasında ahlaki kurallara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini belirten Esen,  “İşveren elemanın hakkını tam ve zamanında vermeli, çalışan da işini en iyi şekilde yapmalıdır. Kul hakkına herkes riayet etmelidir. Her şeyi gizleyebilirsiniz ve fakat Allah’tan gizleyemezsiniz. Bu yüzden işveren ve çalışanlar hak ve hukuk kurallarına dikkat etmeli” ifadelerini kullandı. Adem Esen, şunları söyledi: “İslam ülkelerinde maalesef ciddi şekilde yolsuzluk, rüşvet gibi olaylar yaşanmaktadır. En çok hak meselesi sorunu İslam ülkelerinde meydana gelmektedir. Bunun sebebi ise inandığımız değerlere göre yaşamayışımızdır. Sosyal politikalar konusuna büyük ihtiyaç var ve yeni düzenlemeler yapılmalıdır.  Gelir adaletsizliği gibi sorunlar yaşandığı sürece İslam toplumlarında huzur ve barış da sağlanmayacaktır.”

KAMU KURUMLARI İYİCE HANTALLAŞTI

Kentleşmenin ve işsizliğin değerlerde aşınmaya neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adem Esen, insanların mala ve zenginliğe olan hırsının hem dünya hem de ahiret saadeti için büyük risk taşıdığını söyledi.

Konuşmasında Türkiye’deki sendikaları da eleştiren Esen, sendikacılığın devlete kambur olduğunu ve sendikaların taşeronlaşmaya neden olduğunu öne sürdü. Türkiye’de işçi sendikacılığının büyük bir reforma ihtiyacı olduğunu bildiren Esen, “Ülkemizde sendika ağaları ortaya çıkmıştır. Dev binalarda sendika genel merkezleri bulunmaktadır. Sendikalar işçi haklarını iyi savunmalı ve prensiplerini iyi bilmelidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kamu personel kanunun da mutlaka değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Adem Esen, “Kamu kurumları iyice hantallaşmıştır. Kamu kurumları hiçbir iş yapmayan devlet memurlarıyla dolmuştur. En iyi devlet memuru iş yapmayan hiçbir şeye karışmayan devlet memuru olmuştur. İnsanlar kamu kurumlarına rahat etmek için giriyor Türkiye’de herkesin amacı devlete geçip iş yapmadan maaş almak olmuştur. Kamu sektöründe mutlaka bir düzenleme yapılmalıdır” çağrısında bulundu. Oturum katılımcıların sorularıyla sona erdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/ ALANYA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri