İş Güvenliği Uzmanı: Asansör Kazasında Paraşüt Tipi Fren Sistemi Yok

Mecidiyeköy’de 10 kişinin hayatını kaybettiği inşaatla ilgili değerlendirmede bulunan A sınıfı iş güvenliği uzmanı Ruhi Demirbaş, asansörlerde paraşüt tipi fren sisteminin olması gerektiğini, ancak kazanın meydana geldiği yerde bu...

Mecidiyeköy’de 10 kişinin hayatını kaybettiği inşaatla ilgili değerlendirmede bulunan A sınıfı iş güvenliği uzmanı Ruhi Demirbaş, asansörlerde paraşüt tipi fren sisteminin olması gerektiğini, ancak kazanın meydana geldiği yerde bu sistemin bulunmadığını iddia etti.

Dün akşam saatlerinde meydana gelen kazayla ilgili iş güvenliği uzmanı Ruhi Demirbaş, “İşveren yük asansörlerini ya satın alır ya kiralar, kiraladıktan ya da satın aldıktan sonra yetkili servislerce ayda bir ve 6 ayda bir testlerinin yapılması lazım. Yetkili servislerin tespit ettiği aksaklıkları işveren ya da şantiye şefi hemen yerine getirmesi lazım, asansörü çalıştırmaması lazım.” dedi.

Asansörün 30. kata kadar çıkarken kazanın meydana geldiğine dikkat çeken Demirbaş, “Asansörün kapasitesi 2 ton. Asansörde hem insan hem de çeşitli malzemeler var asansörün saniyede bir metre gitmesi lazım. Düşme anında hız yüzde 30 artınca paraşüt tipi fren sisteminin devreye girmesi lazım. Demek ki burada paraşüt tipi asansör yok ki asansör aşağı kadar düştü. Hız artınca balata sistemlerinin hemen devreye girmesi lazım. Ayrıca yetkili servisler biraz yüksek fiyat istiyorlar. Bunu iş veren çantacı servislere yaptırıyor ucuz olsun diye.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri