İş güvenliği lafta kaldı

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İ. Hakkı Erkan, “İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya ikincisiyiz. İnsan hayatı ucuz değil. Bu konu ile ilgili yeterince yaptırım da yok. Aslına bakılırsa işçiler, yaptırımı hayatları ile ödüyorlar” dedi

Yapı işleri, işçi sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden önemli iş kollarının başında geliyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yapı işçileri, çalışmalarını hızlandırdı. Ölümlü iş kazasının fazlası ile görüldüğü inşaat sektöründe, hareketlilik başladı. Türkiye'de her yıl onlarca insan farklı sebeplerden dolayı meydana gelen inşaat kazalarında hayatını kaybediyor. Konya'da güvenlik önlemleri yeterince alınmadan çalışan inşaat işçisi sayısında da artışlar görülüyor.  Bilgisizlik, tedbirsizlik gibi nedenlerle yapı işlerinde ölümlü ve yaralanmalı kazalar kaçınılmaz oluyor. İnşaat sektöründe görülen iş kazası sonucu ölümlerin yüzde 30’u düşmelerden,  yüzde 26’sı taşıma sırasındaki kazalardan, yüzde 19’u ise makinaların arasına sıkışmaktan, çarpmalardan ve ve yüzde 18’i ise elektrik çarpmasından kaynaklanıyor. Yetkililer ise; yapı firmaları ve işçilerini uyararak, kurallara uymalarını istiyor.

İNSAN HAYATI UCUZ DEĞİL

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İ. Hakkı Erkan,  inşaat sektörü için iş kazaları ve iş güvenliğinin önemli bir sorun olduğunu kaydetti.  “Gün geçmiyor ki hergün bir kaza yaşanmasın”  diyen Erkan, Çalışan inşaat işçileri önlemlerin alınmadığı takdirde olası bir kazada sakat kalabiliyor, yaşamını yitirebiliyor. İnsancıl yönü öncelik taşıyan iş kazalarının yol açtığı ekonomik kayıplar da bu anlamda külfetli oluyor. İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya ikincisiyiz. İnsan hayatı ucuz değil. Bu konu ile ilgili yeterince yaptırım da yok. Aslına bakılırsa işçiler; yaptırımı, hayatları ile ödüyorlar” açıklamalarında bulundu.

KİŞİSEL KORUYUCULAR KULLANILMALI

İnşaatta çalışan işçilere uyarılarda bulunan Erkan, işçilerin kişisel koruyuculara öncelik vermesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca şantiye şeflerine uyulması gerektiğini vurguladı. Erkan, şunları kaydetti: “İşçiler kendilerine verilen kişisel koruyucu donanımları aldıkları eğitime ve talimata uygun olarak kullanmakla yükümlü. İşçiler, kişisel koruyucu donanımda gördükleri herhangi bir arıza veya eksikliği işverene bildirmeli. İşçilere verilen kişisel koruyucu donanımlar, her zaman etkili şekilde çalışır durumda olmalı. Temizlik ve bakımı yapılmalı. Gerektiğinde yenileri ile değiştirilmeli.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri