İş Dünyası Gidişattan Memnun Değil

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclis üyeleri bir ankete verdikleri cevaplarla ekonomik gidişattan memnun olmadıklarının sinyalini verdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) meclis üyeleri bir ankete verdikleri cevaplarla ekonomik gidişattan memnun olmadıklarının sinyalini verdi. İş adamlarının yüzde 70'e yakını işlerinin geçen yıla göre daha kötü olduğunu belirtti. Maliyetleri artmasına rağmen alacak tahsilatında zorluk çektiklerini ifade eden iş adamları, önümüzdeki aylarda en büyük riski siyasi istikrarsızlık ve faizlerin artması olarak gördü. İş adamlarının önemli bir bölümünün yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 8'den fazla. ATSO meclis üyeleri Antalya'nın en önemli sorunun ise ulaşım ve imar plansızlığı olduğu noktasında birleşti.

    ATSO'nun temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda ATSO meclis üyelerinin ekonomiyle ilgili nabzını tutmak için elektronik oylama yapıldı. İş adamları ekonomiyle ilgili 11 soruluk bir anketi cevapladı. 102 meclis üyesinin hazır bulunduğu toplantıda iş odaklarının anket sorularına verdiği cevaplar ekonomik gidişattan memnun olmadıklarını gösterdi.

    İş adamlarının yüzde 67'si satışlarının geçen yıla göre daha kötü olduğunu belirtirken, geçen aylara göre daha kötü olduğu ifade edenlerin oranı yüzde 62 oldu. Kredi kullanımının ve maliyetlerinin arttığını ifade eden iş adamları tahsilatta ise zorlandıklarını kaydetti. Kredi kullanımının arttığını ifade edenlerin oranı yüzde 52, maliyetlerinde enflasyon kadar ya da üstünde artış olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 91, tahsilatlarının geçen yıla göre kötü durumda olduğunu kaydedenlerin oranı ise yüzde 77 oldu.

    ATSO Meclisini oluşturan iş adamları önümüzdeki aylarda en büyük risk olarak; siyasi istikrarsızlığı (yüzde 22), faiz artışını (yüzde 22), vergi-maliyet artışını (yüzde 19), düşük büyüme-durguluğu (yüzde 18) gösterirken, 2013 sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 8 ve üzerinde olduğunu belirtti.

    'EKONOMİDE SIKINTILAR VAR'

    ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalyalı iş adamlarının verdiği cevapların ekonomiyle ilgili fikir verdiğini ve Türkiye genelinde bağımsız olmadığını ifade etti. "Ekonomiyle ilgili verilerde sizinde işaret ettiğiniz gibi bir takım sıkıntılar var." diyen Budak, şunları söyledi: "Gerçek gündeme bir türlü ulaşamıyoruz. Anketteki durum ortada. Antalya'nın genel anlamda ekonomik durumuyla ilgili sonuçları çıkardık. Bizim biraz daha çalışmamız gerekiyor. Antalya'nın çok şeye ihtiyacı var."

    ANTALYA'NIN EN ÖNEMLİ SORUNU

    Ankette iş adamlarına Antalya'nın en önemli sorunu olarak neyi gördükleri de soruldu. En önemli sorun olarak ulaşım ve imar plansızlığı ilk sırada yer aldı. Bu 2 sorunu sırasıyla AVM'ler, turizm yapısı, kent cazibesi eksikliği, arsa-arazi yokluğu izledi. Budak, "Bir numaralı sorunun ulaşım olduğunu söylüyorduk. İmarla eşit çıktı. İkisi birbirini destekliyor." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri