İş bulmak hayal!

Türkiye'de işsizlik oranı son 13 yılın zirvesine çıktı. 17 milyon kişi de yoksulluk sınırına yaklaşırken her 5 gençten biri de işsiz durumda. Asgari ücretin de simit ve çay fiyatına eşit olması Türkiye'yi buhrana sürüklüyor

Türkiye seçimlere kilitlenirken işsizlik alarm vermeye devam ediyor. Her 5 gençten biri işsiz durumda ve 17 milyon kişi yoksulluk sınırında hayatını sürdürüyor. Turizm ve mevsimlik işçi sezonunun açılmasına rağmen işsizlikteki makas bir türlü kapanmadı. Konyalı gençler ise turizmde  çalışabilmek için Antalya ve Alanya'da iş arıyor. Konya'ya da Güney ve Doğu Anadolu'dan mevsimlik işçiler kış dönemine kadar çalışıyor. Türkiye'de işsizlik oranın en az olduğu şehirler ise Konya ve Karaman. Fakat işçiye verilen ücretler ise Türkiye ortalamasının altında olduğu ileri sürülüyor. İhracatın da her geçen ay beklentinin altında gerçekleşmesi fabrikaların üretim yapmasını engelliyor. Ülke genelinde birçok fabrikada işçiler çıkartılırken fabrikalar ayakta kalmanın mücadelesini veriyor.

İŞSİZLİK RAKAMLARI ARTIYOR

İşsizlik şubat ayında yüzde 11,2, işsiz sayısı 3 milyon 226 bin kişi olarak gerçekleşmişti. Bu rakamlarla Türkiye tarihin en fazla işsizlik oranını yaşadı. Ocak ayında işsizlik yüzde 11,3 olarak gerçekleşmişti. Bu ay ise yaz dönemiyle birlikte işsizliğin azalması beklense de sanayide üretimin durması korkulan gerçeği gözler önüne seriyor. Aynı şekilde tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 13,2 oldu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 401 bin kişi artarak 3 milyon 226 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı ise 1 puanlık artış ile yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık artış ile yüzde 13,2 oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3 puanlık artış ile yüzde 20 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,1 puanlık artış ile yüzde 11,4 olarak gerçekleşti.

TARIM SEKTÖRÜ TÜKENİYOR

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 272 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 850 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,7’si tarım, yüzde 20,9’u sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,7 puan artarken, tarım sektörünün payı 1,5 puan, inşaat sektörünün payı 0,6, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı.

Şubat 2015 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak yüzde 31,7 olarak gerçekleşti.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2002'den bu yana yaklaşık 13 yıl geçti. Bu süre içerisinde ise işsizlik maaşı için başvuranlardan yaklaşık 1.5 milyonuna ret cevabı verildiği öğrenildi. 

İŞSİZLİK MAAŞI KUYRUĞU

İşsizlik sigortasından para alınabilmesi için öncelikle iş akdinin işçinin kusurundan dolayı sona ermemesi şartı bulunması da kıdem tazminatından dolayı işçinin aleyhine işleyen bir duruma dönüşüyor. Çünkü kimi işverenler kıdem tazminatı ödememek için işçiye kusur yükleme yoluna başvurabiliyor. Bu durumda işçi hem kıdem tazminatından hem de hakkı olan işsizlik maaşından mahrum kalıyor. Konya'da da buna benzer işten çıkarılmaların geçtiğimiz aylarda bir fabrikada yaşandığı iddia edilmişti. İşsizlik maaşı alabilmek için ayrıca, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içerisinde de en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. İşçi 119 gün çalışıp işsiz kalmışsa işsizlik maaşı da alamıyor.

SURİYELİLER PİYASAYI DÜŞÜRDÜ

Türkiye'deki işsizliğin günden güne arttığını belirten Türk-İş Konya Şube Başkanı Necati Kökat, “Ben işsizlik rakamlarının gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 18-20 seviyelerine çıktı. Tarım sezonu henüz tam olarak açılmadı. Üniversite mezunları da işsiz geziyor. Her yıl binlerce öğrenci üniversitelerden mezun oluyor ama bir çoğu maalesef iş bulamıyor. Genç işsiz yüzde 25 civarında ve asgari ücret yoksulluk sınırının altında. Hükümetin açıkladığı rakamlar da korkunç durumda” dedi.

İnsan onuruna yaşanır bir hayat istediklerini kaydeden Kökat, “Sanayi durdu ama inşaat sektörü gelişti ancak işçiler ücret alamıyor. Suriyeliler piyasayı oldukça düşürdü. 70 lira olan yevmiye 35 liraya düştü ancak bu Türkiye'yi karşılamıyor. Hükümet kendini garanti görüyor ve tatminkar açıklama yapılmıyor. Bugün müteahhitler çok bir daireyi 3 katına satıyor ve hükümeti destekliyor. Artık asgari ücrete kaynak bulunsun. Bu bahaneyi kabul etmiyoruz. Seçim maliyeti bile kaç tane asgari ücrete tekabül ediyor” diye konuştu

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri