İş birliği içerisinde olmalıyız

Otomotiv ve metal makine sektörleri Konyada buluştu.

Otomotiv ve metal makine sektörleri Konya’da buluştu. Konya’nın yanı sıra çeşitli illerden gelen sanayici ve işadamlarının da katıldığı toplantıda Türkiye’nin daha çok kalkınmasının yolunun iş birliği yapmaktan geçtiğine vurgu yapıldı

Rixos Otel’de düzenlenen programı, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Anadolu Federasyonu (ANFED) birlikte organize etti. Yapılan programa Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (AKTİSAD ) ev sahipliği yaptı. 

Forumun ilk bölümünde konuşan AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı ve ANSİFED Başkan Vekili Soner Cesur, otomotiv sektörünün önemine dikkat çekerek, “Ülkenin kalkınmasında, önemli olan sektörlerden bir tanesi de otomotiv sektörüdür. Bizde bu kalkınma da önemli olan etkenleri bugün bir araya gelerek, tespit etmeye çalışacağız. Problemlerin ortak çözümleri içinde elimizden gelebilecek her türlü desteği yapacağız. Türkiye dünyada ekonomi standartlarının yükselmesinde 3. sırada. Ekonominin düzelmesinin yanında, insanların hayat standartları da artmıştır. İnsanlar her zaman her şeyin en iyisini hak ediyor. Sanayici halktan ve devletten alacağı destek ile her türlü zorluğun altından kalkabilir. Yeter ki uygun ortam ve şartlar oluşturulsun. Biz bugün bu sorunların üstesinden gelebilmek için bu programı düzenledik. Çeşitli illerden gelen sanayici arkadaşlarımızın bir biri ile tanışmasını, ticaret yapmalarını ve ülkenin gelişmesine katkı sağlamaları için bir araya geldik” dedi.

TÜRKİYE İHRACATTA BÜYÜME YOLUNDA İLERLİYOR

Soner Cesur’dan sonra konuşan ANSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Türkiye’nin son yıllarda ihracatının arttığına dikkat çekerek, “Türkiye dış ticaret programlarına büyük önem vermeye başladı. Afrika ile çeşitli görüşmeler ve programlar yapılmadan önce Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile yaptığı ihracatı, ithalatını karşılayamıyordu. Bunun nedeni de ham maddeyi oradan almamızdan kaynaklanıyordu. Ama şimdi görüşmeler ve programlar sayesinde, Afrika’da bulunan 50’ye yakın ülkenin tamamının katıldığı, görüşmelerde iyi sonuçlar alındı. Şimdi Afrika ülkelerine daha çok mal satarak ihracatımızı artırdık. Bizim bu ihracatı kendi içimizde de uygulamamız lazım. TUSCON’a bağlı kuruluşlar kendi aralarında iş birliği seviyelerini daha da artırmalı. İnsanların bir araya getirilerek daha iyi ticaretlerin yapılması sağlanmalıdır” diye konuştu.

SANAYİDE DÜNYA İLE YARIŞABİLİRİZ

ANFED Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Bıyık da, Türk iş adamlarının dünyadaki iş adamları ile aynı düzeyde işler yapabileceğini vurgulayarak, “TUSCON’a bağlı 6 sektöre yakın kuruluş var. Bizim iş adamları olarak, bir araya gelerek nasıl daha düzgün ve daha iyi iş ve ticaret yapabiliriz, nasıl ticaretimizi daha da büyütebiliriz diye düşünmemiz lazım. Türkiye’nin çeşitli sektörlerinde büyüme olduğu gibi, sanayisinde de büyük gelişmeler oldu. Dünyadaki ticaret sürekli gelişiyor. Bizim iş adamlarımız dünyadaki gidişata ayak uydurmalı. Büyük firmaların taşeronu olarak çalışmamalı. Dünya firmaları ile rekabet eder hale gelmeliyiz. İş adamları olarak kurumsal olmaya gayret etmeliyiz. Her şeyin daha iyisinin olabileceğini unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

KONYA SANAYİDE DE GELİŞTİ

AKTİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Sektörü Komite Başkanı Doğan Aydın’da Konya’nın sanayi alanında geliştiğini söyleyerek, “AKTİSAD’ın 900’e yakın üyesi var. Bunun yanında yakın zamanda Genç AKTİSAD ve İş Kadınları gibi kuruluşları da kurduk. Otomotiv komitesi oluşturduk. Konya güçlü sanayi alt yapısı ile 168 ülkeye 1 milyar 200 milyon Dolar’a yakın ihracat yapmıştır. Bin 200 ihracatçı firması ile Türkiye’de ihracat yapan 5. il konumuna geldi. Geçmişte tarım şehri olan Konya şimdi sanayi şehri olma yolunda da başarılı işlere imza attı” dedi.

2023’E DOĞRU EMİN ADIMLAR İLE GİDİYORUZ

KOSGEB Hizmet Merkezleri Daire Başkanı Mete Metin Alptekin ise 2023 vizyonuna ulaşmada önemli yolların kat edildiğini söyleyerek, “Geçtiğimiz dönemlerden daha çok büyüme geliştirdik. Büyüme yolunda önemli değişmeler kaydedildi. Bu gelişmeler ülkenin gelişmesi açısından önemlidir. 2023 hedeflerine gerçekleştirmek hiç de zor olmayacak. Ülkenin büyümesinde firmaların bir araya gelerek, büyümesi en önemli etkenlerden birisi. İşletmelerin sermaye koyarak büyümesi gerekir. Bu büyümeler ülkemizi de katlayarak büyütecek” diye konuştu. Konuşmaların ardından sanayiciler ikili görüşmelere geçti.

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri