Irkçı Altın Şafak Operasyonu Genişleyerek Devam Ediyor

Yunanistan’da 26 yıllık geçmişi bulunan Neonazi Altın Şafak’a karşı başlatılan geniş çaplı operasyon devam ediyor.

Yunanistan’da 26 yıllık geçmişi bulunan Neonazi Altın Şafak’a karşı başlatılan geniş çaplı operasyon devam ediyor. Irkçı Altın Şafak lideri ile birlikte gözaltına alınan milletvekili sayısı beşe yükseldi. Gözaltı kararı çıkarılan toplam 36 kişiden 18’i Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü’nde tutuluyor. Bir milletvekili daha aranıyor.

Yunanistan’da 18 Eylül’de müzisyen Pavlos Fissas’ın Altın Şafak üyesi tarafından öldürülmesinin ardından Yargıtay’ın başlattığı soruşturmada şok gelişmeler yaşanıyor. Altın Şafak örgütü lideri Nikos Mihaloliakos ile birlikte altı milletvekili hakkında gözaltı kararı çıkarılırken, bunlardan beşi ele geçirildi. Yargıtay tarafından hazırlanan 9 sayfalık soruşturma raporunda, Altın Şafak üyelerinin ‘organize suç örgütü oluşturma' suçunu işledikleri vurgulanıyor. Gözaltı kararı çıkarılanların toplam sayısı ise 36 oldu.

Şimdiye kadar 1’i polis olmak üzere gözaltına alınanların sayısı 18'e yükseldi. Bir polis daha arananlar listesinde yer alıyor. Savcılık, şüpheliler hakkında ‘organize suç örgütü kurma ve üye olma, 10 cinayet, çok sayıda cinayete teşebbüs, şantaj, tehdit, kara para aklama, rüşvet verme, yabancı ve göçmenleri yaralama ve şiddet uygulama gibi çeşitli suçlar isnadında bulundu.

Savcılık dosyasında yer alan telefon dinlemelerine ilişkin dökümlerde, Altın Şafak milletvekilleri arasında yapılan konuşmalarda ‘organize suç örgütü’ olduğuna ilişkin iddiaların ispatlandığı belirtiliyor. Bu konuşmaların da değerlendirildiği soruşturma raporuna, Yunan ve çoğunluğu göçmen 10 cinayet ile birlikte çok sayıda cinayete teşebbüs suçunun işlendiği ifade ediliyor. Yunanistan Kamu Güvenliği ve vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias, geçtiğimiz hafta Altın Şafak üyelerinin karıştığı 32 olay dosyasını Yargıtay’a göndermişti.

Savcılık dosyasında ‘organize suç örgütü’nün lideri olarak Nikos Mihaloliakos yer alıyor. Mihaloliakos, “Führerprinzip’ olarak tanımlanıyor. Başkan yardımcısı olarak ise aranan milletvekili Hristos Papas yer alıyor. Dosyada Altın Şafak örgütünün kuruluğu olarak 1987 yılı zikrediliyor.

MECLİS BÜROLARINDA ARAMA

Bu arada ülke genelindeki örgüt üyelerinin evlerinde yapılan aramalar, parlamentonun birinci katında yer alan parti bürolarına da uzandı. Antiterör Birimi, birinci katı boşaltarak örgütün milletvekili odalarında aramalar gerçekleştiriyor. Sabah saat 06:40’ta evinde gözaltına alınan Altın Şafak liderinin evinde 3 ruhsatsız silah, çok sayıda mermi, 43 bin 100 Euro, bilgisayarlar ve flaş diskler bulunmuştu.

Öte yandan ‘derin’ Altın Şafak’ın para kaynaklarının nereden ve kimlerden sağlandığına ilişkin örgütün kurulduğu 1987 yılından günümüze mercek altına alınacağı bildirildi. Siyasi analistler, son bir yılda yaklaşık 1 milyon Euro hazine yardımı alan örgütün, bu kadar para ile ülke genelindeki yoğun faaliyetlerini gerçekleşmesine imkan bulamayacağını vurguluyor.

Gözaltına alınanların bugün akşam üzeri mahkemeye çıkarılmaları bekleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri