Irkçı Altın Şafak Benzeri Örgütler İçin Ceza Kanunu Değişiyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ırkçı Altın Şafak örgütü üyesi bir kişinin 34 yaşındaki Yunan gencini öldürmesi üzerine Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü olaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ırkçı Altın Şafak örgütü üyesi bir kişinin 34 yaşındaki Yunan gencini öldürmesi üzerine Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü olaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Atina’nın Keratsini semtinde gece yarısı iki grup arasında arbede yaşandığını açıklayan Emniyet Genel Müdürlüğü, zanlının olay yerine ulaştıktan sonra otomobilinden inerek 34 yaşındaki Pavlos Fissas’ın iki bıçak darbesiyle ölümüne sebebiyet verdiğini söyledi. İhbar üzerine olay yerine ulaşan polisin tanıkların ifadesi doğrultusunda 45 yaşındaki zanlıyı gözaltına aldığını duyurdu. Polis, zanlının otomobilinde bulunan bıçakta kan izleri tespit ettiğini de açıkladı.

Polis, saldırıya uğrayan şahsın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini ve doktorlar tarafından iki bıçak darbesi aldığının açıklandığı belirtildi. Zanlı, polis sorgusunda cinayeti işlediğini kabul ederken, Neonazi görüşleri ile bilinen Altın Şafak üyesi olduğunu da itiraf etti.

45 yaşındaki zanlının evinde yapılan aramalarda ise bir adet Taser adlı elektroşok tabanca, cop ve Altın Şafak örgütüne ait broşürler ele geçirildi. Eşinin ifadesine göre telefon eden zanlı, kendisinden evinde bulunan suç aletlerini gizlemesini istemiş. Yunan polisi, polisin savcı nezaretinde Altın Şafak örgütü büroları ile bazı evlerde geniş çaplı aramalar yaptığını ve zanlı ile işlediği cinayete dair delillere ulaşamaya çalıştığını bildirdi.

Öte yandan Yunan basın-yayın organları, yaklaşık askeri kıyafetler giyen sivil 15 kişilik bir grubun Pavlos Fissas ve arkadaşlarına saldırdığı ve bu sırada göğsüne 2 bıçak darbesi alan gencin hayatını kaybettiğini yazdı.

Pavlos Fissas’ın babası da bir açıklamada bulunarak Altın Şafak’ı suçladı. Dün gece oynanan Olimpiyakos futbol takımının Avrupa maçını izleyen oğlunun bir arkadaşının Altın Şafak hakkında bir şeyler söylediğini ve hemen ardından da Altın Şafak üyesi grubun kafeteryayı bastıklarını açıkladı. Ardından da cinayetin işlendiğini ifade etti.

Bu arada Altın Şafak üyeleri tarafından yaşanan kovalamaca sırasında bir kişinin civardaki polislere olayı haber verdiği ancak polisin grubun kalabalık olmasını gerekçe göstererek ihbarda bulunan kişinin olay mahallinden uzaklaşmasını söylediği de bildirildi. Bir başka iddia ise ambulansın olay yerine 60 dakika gecikmeli ulaştığı yönünde. Kendini savunan Hızır Ekip yetkileri ise ambulansın olay yerine 18 dakikada ulaştığını açıkladı.

Öte yandan yabancı ve göçmen düşmanlığı ile bilinen Altın Şafak örgütü, ‘cinayetle hiçbir ilgilerinin olmadığını’ iddia etti.

BAKAN DENDİAS KARARLI

Altın Şafak üyesi tarafından öldürülen gençle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Nikos Dendias, önümüzdeki günlerde Ceza Kanunu'ndaki suç örgütüyle ilgili 187'inci ve bir gruba silahlı eğitim vermeyi düzenleyen 195'inci maddelerin yeniden ele alınarak kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Altın Şafak'ı sert bir dille eleştiren Bakan, Altın Şafak'ı Neoanazi oluşumu olarak tanımladı ve geçmişteki Almanya ve İtalya örneklerini vererek, askeri yapılanmalara karşı durmaya çağırdı.

IRKÇI ÖRGÜTĞN SALDIRILARI YUNANLARA DA YÖNELDİ

Yaklaşık 4 yıl önce Yunanistan'daki göçmen ve yabancılara yönelik yüzlerce yaralama ve 5'ten fazla ölümlü saldırıya sebep olmakla suçlanan Altın Şafak üyeleri, saldırılarını Yunan vatandaşlarına da yöneltmeye başladı. Hafta sonu Yunanistan Komünist Partisi'nin düzenlediği bir eylemi basan örgüt üyeleri, 8 kişinin yaralanmasına sebep olmuştu.

Ülkede yaklaşık 1 yıldır Altın Şafak örgütünün yasaklanması konusunda tartışma yaşanıyor. Altın Şafak benzeri suçu teşvik eden örgütlere yönelik daha sert tedbirler içeren yasa tasarısı geçen nisan ayında hazırlanmış ancak muhafazakar Yeni Demokrasi ve sosyalist PASOK tarafından parlamentoya getirilmemişti. Son yaşanan ölümlü olay üzerine Ceza Kanunu'nda yeni yapılacak düzenlemelerin önümüzdeki günlerde kamuoyunda tartışıldıktan sonra meclise getirilmesi bekleniyor.

Yunan basın yayın organları, hükümeti şiddeti devamlı tırmandıran Altın Şafak örgütüne karşı yeterli mücadeleyi göstermemekle suçluyor. Polis ise Altın Şafak üyelerinin yabancılara yönelik saldırılarına karşı gerektiği kadar tedbir almamakla eleştiriliyor. İktidarın büyük ortağı muhafazakar Yeni Demokrasi'den bazı milletvekilleri, son anketlerde yüzde 12 civarında oy oranına ulaşan Altın Şafak ile işbirliğine gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Ekonomik kriz döneminde yıldızı parlayan Altın Şafak örgütü, ülke genelinde hızla örgütleniyor. 18 milletvekili ile parlamentoda temsil edilen örgüt, parlamentoda sık sık şiddeti savunan konuşmalar yapıyor. Örgüte bağlı milletvekilleri, halk pazarlarını gezerek göçmen tezgahlarını dağıtıyor. Ekonomik krizden bunalan Yunan halkı ve gençleri, hızla tutucu davranışlara kayarak faşist örgüte olan desteklerini artırıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri