İranlı Aktivist: Esed İran'ın kuklası

2003 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı aktivist Şirin Ebadi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in İran’ın kuklası olduğunu söyledi.

Ebadi, İran’ın Esed rejimine askerî desteğini kesmesi halinde Suriye’deki savaşın sona ereceğini ifade etti. İstanbul’da Today’s Zaman’a bir röportaj veren İranlı insan hakları savunucusu, Tahran’ın Suriye’de yönetimin değişmesi halinde yerine gelecek idarenin İran’a yakın olmamasından endişe ettiğini belirtti. İran’dan gönderilen silahların pek çok Suriyelinin hayatına mâl olduğunu kaydederek Suriyelilerden özür diledi. Tahran yönetiminin Suriye politikasının İran halkı tarafından destek görmediğini dile getiren Ebadi, “İran hükümeti Beşşar Esed’i destekliyor. İran hükümet yetkilileri pek çok kez Esed’in İran için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Esed, İran hükümetinin kuklasıdır. İran, Suriye’de bir iktidar değişikliği olması halinde yeni hükümetin İran’ın kuklası olmaması ihtimalinden korkuyor. İran’ın askerî desteği olmasa Suriye’deki savaş sona erer.” değerlendirmesinde bulundu.

İran’da rejimin muhaliflere yönelik baskıları iyice artırdığı 2009 yılından beri yurtdışında yaşayan Ebadi, önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmayacağını, seçimlerin ‘demokrasi tiyatrosu’ olmaktan öteye gidemediğini söyledi. Ebadi, mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde insan hakları ihlallerinin, gelir adaletsizliği ve yolsuzluğun arttığını kaydetti. Uluslararası medyanın İran’ın nükleer faaliyetlerine odaklanması sebebiyle ülkedeki insan hakları ihlallerinin konuşulmadığını dile getiren Nobel ödüllü hukukçu, bunun da durumu daha da kötüye götürdüğünü vurguladı. Tahran yönetiminin rejime yönelik en ufak eleştiriyi bile cezalandırdığını ifade eden Şirin Ebadi, halkın rejimden hoşlanmadığını ancak değişimin barışçıl ve uzun vadeli olmasını istediğini anlattı. Eski bir hâkim olan Ebadi, İran mahkemelerinin de bağımsızlığını yitirerek İstihbarat Bakanlığı’nın bir uzvu haline geldiğini ifade etti.

İran’ın ilk kadın hâkimi olan Ebadi, 1979 devriminden sonra görevini bırakarak insan hakları alanında avukat olarak çalışmıştı. Faaliyetleri nedeniyle rejimin tepkisini çeken Ebadi’nin 2003 yılında aldığı Nobel Barış Ödülü’ne de İran devleti el koymuştu. 2009 yılında ülkeyi terk eden Ebadi’nin İran’da yaşayan kız kardeşi ve eşi, gözaltına alınarak işkenceye maruz bırakılmıştı. Ebadi’nin eşi, televizyona çıkarak Şirin Ebadi’yi suçlamak zorunda kalmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri