İran'la Nükleer Müzakerelerde Tarihi Anlaşma İmzalandı

İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya (P5+1) arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 5 gündür devam eden nükleer pazarlık, İran'ın anlaşmayı kabul etmesiyle sonuçlandı.

İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya (P5+1) arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 5 gündür devam eden nükleer pazarlık, İran'ın anlaşmayı kabul etmesiyle sonuçlandı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla P5+1 ülkeleri ile anlaştıklarını duyurdu.

Başmüzakereci Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann da Twitter hesabından haberi, "E3+3 ile İran arasında bir anlaşmaya vardık" şeklinde duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmayı, "ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla attığı önemli bir ilk adım" olarak niteledi.

Nükleer Anlaşma, Cenevre'deki müzakerelerin üçüncü turunda İran'ın sabaha karşı 4.30 da "Uranyumu sadece %5 zenginleştirme ve elinde bulunan %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stoğunu da imha etme" şartını kabul etmesi ile sağlanabildi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, sabaha karşı yaptığı açıklamada, "İran'ın şartları kabul etmesi dünya, İsrail ve bölgedeki müttefiklerimiz için bölgeyi daha emniyetli kıldı." dedi.

Anlaşma kapsamında, İran'ın nükleer çalışmalarının denetim altına alınması karşılığında bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımların azaltılacağı öğrenildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da anlaşma haberini doğruladı. Fabius ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, müzakerelerin yapıldığı Cenevre Intercontinental Otel'den ayrılırken basın mensuplarının "Anlaşma sağlandı mı?" sorusu üzerine "Evet" cevabını verdi.

Müzakerelere ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif katılıyordu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri