İran'ın Nükleer Programında Anlaşma Yakın

İran'ın nükleer programıyla ilgili yıllardır devam eden anlaşmazlığın çözümüyle ilgili kaydedilen gelişmelerin ardından büyük güçlerin dışişleri bakanları ardı ardına İsviçre'ye geldi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili yıllardır devam eden anlaşmazlığın çözümüyle ilgili kaydedilen gelişmelerin ardından büyük güçlerin dışişleri bakanları ardı ardına İsviçre'ye geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın bu hafta sağlanacağına dair bir beklentisi olmasa da görüşmelere eş başkanlık yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la konuştuktan sonra Cenevre'ye gelmeye karar verdiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ise daha iyimser bir tablo çizerek görüşmelerin son safhaya geldiğini dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, çözüm için gerçek bir şansın doğduğunu fakat daha yapılacak çok iş olduğunu kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da müzakerelerde çözüme çok yaklaşıldığını fakat henüz bunun başarılabileceğine dair bir garanti olmadığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, somut bir anlaşma için Cenevre'ye geldiğini kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise taraflar arasında küçük ama önemli görüş ayrılıklarının devam ettiğini, çetin müzakerelerin süreceğini söyledi.

Dışişleri bakanları, müzakerelerin en önemli unsuru olan 'İran'ın uranyum zenginleştirme hakkı' konusunda anlaşmaya yaklaşıldığının bildirilmesinin ardından Cenevre'ye geldi. İran tarafının, varılacak ilk anlaşma metninde bu hakkın açık bir şekilde yer almasının şart olmadığı noktasına geldiği belirtiliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri