İran'ın doğalgaz şirketi iflas etti

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle günlük petrol ihracatı 700 bin varile inen İran'ın ulusal gaz şirketi de iflas etti.

ABD medyası İran'ı, bugün Cenevre'de Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya ile yapacağı nükleer enerji görüşmeleri öncesinde mercek altına aldı.

4 MİLYAR DOLAR BORÇ

Reuters haber ajansının SETAD adlı 95 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kuruluşla ilgili 3 bölümlük bir yazı dizisinin ardından, dün de Wall Street Journal, İran'ın nükleer silah yapmasını önlemek için getirilen yaptırımlar nedeniyle ülkenin ulusal gaz şirketinin batmakta olduğunu yazdı. Haberde iflas başvurusunda bulunan şirketin 4 milyar dolar borcu bulunduğuna dikkat çekildi. Dünyadaki toplam doğalgaz rezervinin yüzde 15'ine sahip olduğu tahmin edilen İran, bu rakamla ikinci büyük konumuna düştü.

ESAS DARBE PETROLDEN GELDİ

Ancak ülke ekonomisine asıl darbe petrol ihracatındaki kısıtlamadan geldi. Ülkenin en büyük gelir kaynağı olan ve yüzde 20'si AB tarafından ithal edilen petrol ihracı 2012'nin başından bu yana neredeyse yarıya indi.

130 MİLYON DOLAR KAYBETTİ

İsrail İstihbarat ve Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, İran'ın nükleer programı için toplam 170 milyar dolar harcadığını iddia etti. İran'ın, 2012'den bu yana yaptırımlar nedeniyle 130 milyar dolar kaybettiğini savunan Steinitz'e göre, bunun 105 milyar doları petrol ve doğalgaz alanında, 25 milyarı ise finans alanında kaybedildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri