'İran'a savaş seçeneği masada'

Obama'nın İran'ın nükleer programı konusundaki isteklerini reddetmesinin ardından İsrail'in askeri seçeneği yeniden masaya koyduğu iddia edildi

İsrail'in, kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde İran'ın nükleer tesislerine saldırmama konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya verdiği sözü geri çektiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail'in istihbarat çevrelerine yakınlığı ile bilinen DEBKA internet sitesi tarafından gündeme getirildi. Habere göre, İsrail'in bu kararının nedeni Obama'dan İran ile nükleer müzakereler konusunda gündeme getirilen "küçük taleplerinin" reddedilmesi.

DEBKA'ya göre, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 17 Mayıs tarihinde Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile yaptığı görüşmede Obama'nın İsrail'in taleplerini reddettiğini söyledi. Barak bu talepleri İran'ın yüksek dereceli uranyum zenginleştirme programını durdurması, yüzde 3,5'tan daha yüksek zenginleştirilmiş malzemenin ülke dışına çıkarılması ve Kum yakınlarındaki Fordo nükleer santralinin kapatılması olarak sıraladı. Ancak Obama yönetimi güvenlik yardımlarını artırarak bu "küçük talepleri" kibarca görmezden geldi.

Panetta'nın ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile görüşen ve destek arayan Barak'ın eli boş döndüğü kaydedildi.

Bunun üzerine İsrail'e dönen Barak ve diğer savunma yetkilileri, ABD başkanlık seçim kampanyası sırasında İran'a saldırmama konusunda verilen sözü askıya alma kararı aldı.

"KİMSE NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEMEZ"

DEBKA, bu konudaki değişimin sinyalinin İran ile görüşmelerin bağladığı 23 Mayıs sabahı savunma bakanı tarafından yapılan kısa bir açıklama ile verildiğini öne sürdü. Savunma bakanının ofisi tarafından bire bir İngilizce çevirisi de yayınlanan o ifadelerde Barak, "Kimse bize ne yapmamız gerektiğini söyleyemez. İran ile savaş seçeneği hala masada" diyor.

"Biz İranlılar'ın başarılı satranç oyuncuları olduğunu biliyoruz ve nükleer yeteneklerini geliştirmek için çalışacaklarından eminiz" diyen Barak,"tutumumuz değişmedi, nükleer olmaktan önce İran'ı durdurmak gerek. Tüm seçenekler masada" şeklinde konuşuyor.
Dünya Bülteni

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri