İran Ve Rusya'nın Görüşleri Alınmadan Bir Çözüm, Kalıcı Barışı Tesis Edemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, bölgedeki çözümlemelerde mutlaka İran ve Rusya'nın görüşlerinin alınmasının önem arzettiğini belirterek "İran'ın temsil ettiği bir karşılık var. Keza Rusya'nın da var. Bunları dikkate...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, bölgedeki çözümlemelerde mutlaka İran ve Rusya'nın görüşlerinin alınmasının önem arzettiğini belirterek "İran'ın temsil ettiği bir karşılık var. Keza Rusya'nın da var. Bunları dikkate almadan herhangi bir çözüm, kalıcı barışı tesis edemez." dedi.

Antalya'da devam eden TBMM CHP Grubu 5. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı'nda gündemdeki birçok konuya ilişkin brifing verildi. Dış politikaya ilişkin verdiği brifing hakkında gazetecileri bilgilendiren emekli Büyükelçi Murat Özçelik, hem Irak hem de Suriye'deki gelişmeleri ortaya koyduğunu ifade etti.

Hükümetin politikalarına da değindiğini belirten Özçelik, "Bölgenin bugünkü sorunlu ortamında herkesin, gerek Irak gerek Suriye'de olsun mezhep, etnik temelli olmayan laik bir anlayış ile ilişkileri geliştirmek isteyecek partinin CHP olduğunu ifade ettim. İş dünyası ve ekonomik bazda gelişme olarak da baktığınızda Türkiye'nin hem Irak hem Suriye ve körfez ülkeleri ile ilişkilerinde çok ciddi tıkanıklıklar var. Bunların aşılabilmesi için maalesef mevcut hükümet, herhangi bir çözüm getirecek durumda değil. Burada da çıkış ancak ve ancak CHP ile olabilir. Bunun iş dünyasının da anlaması gerekiyor." diye konuştu.

"TÜRKMENLER İÇİN KANTONAL ÇÖZÜM"

Bölgedeki çözümlemelerde mutlaka İran'ın ve Rusya'nın görüşlerinin alınmasının önem arzettiğini vurgulayan Özçelik, şöyle devam etti: "İran'ın temsil ettiği bir karşılık var. Keza Rusya'nın da var. Bunların dikkate almadan herhangi bir çözümün kalıcı barışı tesis edemeyeceğini söyledim. Zaman içinde uluslararası camianın da kabul edeceği muhatabın içinde CHP'de bulunuyor. Sosyal demokrat bir parti olarak her vatandaş bizim için kanun önünde eşittir. Kendi vatandaşımızın kendi akrabasıyla ilgili sorunu, ızdırabı varsa buna da el uzatmak Türkiye'nin görevi olmalıdır. CHP'nin 1989'da karşılığı vardı. Şuan küçükte olsa bir karşılığı var."

Telafer meselesine de ayrıca girdiklerini anlatan Özçelik, "Telafer'de olanlar karşısında Türkmenleri destekleyen bir unsur yok. Türkmenlerin haklarını koruma bakımından çaba gösterilmesi gerektiği konusunda özellikle durduk. Türkmenler için neden kantonal çözüm olmasın. Türkmenler konusunda CHP'nin ciddi bir rol alması gerektiği üzerinde durduk." şeklinde konuştu.

"IŞİD'in ne Irak ne Suriye'nin bütünlüğünü kesebilecek, durdurabilecek bir varlık olduğunu kabul etmiyoruz." diyen Özçelik, "Bu ülkelerin bütünlüğü içerisinde halkın huzuru için bulunabilecek yapılanmalara, bizzatihi ülkelerin kendi kararları olmalıdır. Ne dışardan askeri nede başka bir mühadale söz konusu olmamalıdır." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri