’ırak’ta Silahlar Susmadı, İhracatta Kayıp Yüzde 30’a Çıktı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak’ta silahların susmadığını; bu nedenle ihracatın önemli oranda gerilediğini ifade etti.Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) iftarına katılan Büyükekşi,...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak’ta silahların susmadığını; bu nedenle ihracatın önemli oranda gerilediğini ifade etti.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) iftarına katılan Büyükekşi, “Irak, senede 12 milyar dolar ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihracat ülkemiz. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon doları buldu. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Şu an ihracatta gerileme yüzde 30’u gördü.” dedi.

Büyükekşi, Irak savaşının Türkiye’nin ihracat artışını 2,5 puan menfi etkilediğini de açıkladı. İftarda Türkiye’nin 1 milyar doların altında ayakkabı ihracatı yaptığını dile getiren Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

“1,5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefi sektör tarafından 2 milyar dolara çıkarıldı. Bunun için mutlaka yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Bilhassa 6. Bölge’ye yapılacak yatırımlar için verilen teşviklerden yararlanmak için başvurul müddeti 1 sene uzatıldı. Normal bölgede yaparsanız 10 sene, organize sanayi bölgesinde yaparsanız 12 sene teşviklerden yararlanabileceksiniz. Ayakkabı sektörünün orta ve uzun vadede ayakta kalabilmesi, rekabette bir adım öne geçebilmesinin olmazsa olmaz şartı kümelenme modelinin hayata geçirilmesidir. Bu nedenle bilhassa 6. Bölge’de sunulan imkânlardan yararlanılmalıdır.”

Büyükekşi, 2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için katma değerli üretim yapılması gerektiğini vurguladı. Bunun yolunun inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

TASD BAŞKANI ÇETİN: SAVAŞ VE İTHALAT BASKISI ALTINDAYIZ

TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise bölge ülkelerde çatışmaları sona erdirecek adımların atılması gerektiğine işaret etti. Çetin, “Bir yandan savaş şartları öte yandan ucuz ve sağlıksız ithalat baskısı ayakkabı sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak tüm sıkıntılara rağmen, ihracatı ve sektörü geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri