Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlediği ''Küresel rekabette, Türkiye'de lojistik sektörü ve geleceği'' konulu panelde, lojistik sektörünün hayatın her alanında olduğunu söyledi. Özmen, ''Türkiye, 2023 yılında lojistik üs olmak istiyorsa, tarihi İpek Yolu'nu bir kez daha faaliyete geçirmeli ve o yolu işletmelidir'' dedi. Türkiye'nin lojistik sektöründe yaklaşık 47 bin araç filosuyla Avrupa'nın en büyüğü olduğunu, sektörde 400 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Özmen, “ Türkiye ihracatının yüzde 75'ini kendi araçlarımızla taşıyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Türkiye ihracatla büyümeyi hedefleyen bir ülke. Türkiye, bir lojistik üs olma durumunda ve konumundadır'' dedi. Özmen, dünyada ticaretin rengi ve şeklinin değiştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Son yıllarda dünya üretimi Doğu'ya kayıyor. Doğu'nun parlayan yıldızları ise Hindistan ve Çin... Tarih bir daha Doğu'nun yıldızı Çin'i parlatarak Batı'ya girdi taşımasını önümüze getirdi. Eğer Türkiye burada yatırımlarını doğru yönlendirirse, lojistik üs olma konusunda önünde hiç kimse duramaz.” Lojistik üs olmak için limanlara, demir yollarına, otobanlara, üretim merkezlerine yakın olunması gerektiğini ifade eden Özmen, Türkiye'nin bu avantajları yatırımlarla 2023 yılında yakalayabileceğine inandığını belirtti. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Türkiye'nin lojistik üs olma anlamında bulunduğu coğrafyanın kendisine büyük avantajlar sağladığını ifade etti. Bu avantajların yanı sıra Konya gibi gelişmeye muhtaç bölgelerin de bulunduğuna dikkati çeken Doğan, ''Meseleye bu açıdan bakıldığında Konya'da lojistiği özel bir konu başlığı olarak ele almamız ve eksikliklerimizi bilmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat kapasitesini yakalayacaksa, her bölgenin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor'' diye konuştu.
İpek Yolu faaliyete geçmeli
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde panelde düzenledi