İntes: Mesleki Yeterlilik Belgesi Kaliteli Ve Güvenli İnşaatın Sembolüdür

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, toplumsal bilinç çağrısı yaparak, “Mesleki Yeterlilik Belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür. Bu hükümetler döneminde hazırlanan ve yürürlüğe...

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, toplumsal bilinç çağrısı yaparak, “Mesleki Yeterlilik Belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür. Bu hükümetler döneminde hazırlanan ve yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatı bu anlamda önemli bir milat olmuştur Ancak, uygulamadan kaynaklanan bir takım sorunların yine bu dönemde aşılacağını gördüğümüz için sektörümüz adına son derece umutluyuz. ”dedi

BELGELİ ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

Koloğlu, İstanbul’da yaşanan 10 işçinin ölümüne yol açan asansör kazasının nedenlerinin iyi araştırılması, bir daha böylesi kazaların yaşanmaması için ders çıkartılması gerektiğini kaydetti. Kazada vefat eden işçilere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diledi.

Koloğlu yazılı açıklamasında elim olayın özellikle inşaat sektöründe iş kazalarının yüksekliği dikkate alındığında tüm paydaşların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitiminin ve Mesleki Yeterlilik Belgeli çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini, bu konuda toplumsal bilincin yaygınlaştırılmasının önemini kaydetti. Koloğlu şunları ifade etti:

“16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan ‘Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik’ ile 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yapıda inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması mecburiyeti getirilmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanların mesleki eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. Kanun Gereğince Çalışanların Eğitimi ve Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesinden Doğan İdari Para Cezaları bulunmaktadır. İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Resmi Gazete’de yayımlanmış meslek standartları ve MYK Yönetim Kurulunca onaylanmış ulusal yeterlikler listesindeki mesleklerde verilmektedir. Sendikamız toplam 52 meslekte meslek standartları ve ulusal yeterlilik çalışmalarını sürdürmektedir.

İNTES MYM, kısa vadede inşaat sektöründe yoğun olarak talep gören tüm mesleklerde akredite belge vermeyi hedeflemektedir ve bu kapsamda meslek standardını hazırlamış olduğu tüm mesleklerde akredite olmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.”

İNTES MYM ve MESLEKİ YETERLİLİK

Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin Türkiye’nin gündeminde olan ve sektörlerin gelişmesine doğrudan katkı sağlayacak mesleki yeterlilikler sisteminin bir ürünü olduğunu belirten Koloğlu, “Bu sistem sektörde çalışanların eğitim şartı aranmadan sınavlara alınarak mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmalarına imkan tanımaktadır. Mesleki Yeterlilik Sistemi (MYS); meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki eğitim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin bağımsız kurumlarca yapılan ölçme ve değerlendirmeler sonucunda belgelendirildiği ve bu belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde geçerlilik kazandığı etkin bir yapılanmanın genel adıdır. İNTES MYM 05 Ocak 2012 tarihi itibariyle TÜRKAK tarafından akredite edilmiş, 19 Ocak 2012 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapmak üzere resmen yetkilendirilmiş, böylelikle İNTES MYM inşaat sektöründe ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ vermek üzere yetkili tek kurum olmuştur. İNTES MYM inşaat sektöründe 18 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere yetkilendirilmiş, akredite olmuştur. Bu kapsamda meslek standardını hazırlamış olduğu 50’ye yakın meslekte daha akredite olmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

ÖRNEK PROJE: TES

Açıklamasında, İNTES ve YOL-İŞ ortaklığıyla Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulan Türkiye Eğitim Şantiyesinin (TES), önemine de değinen Koloğlu açıklamasını, şöyle tamamladı:

“TES, ayda 16.000 kişi yılda 175.000 kişiye sınav yapabilme kapasitesine sahip Türkiye deki tek örnek tesistir. Ankara’daki eğitim şantiyemizin yanı sıra Mersin’de yılda 100.000 kişiye, Sakarya’da yılda 50 bin kişiye sınav ve belgelendirme yapabilecek eğitim şantiyeleri mevcuttur. Bu merkezlerin yanı sıra her ilde ve yurt dışında ölçme ve değerlendirme sonucu belgelendirme yapılmaktadır. İNTES üyelerinin yurtiçinde ve yurtdışındaki tüm şantiyeleri sınav sahası olarak kullanılabilmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgelerinin zorunluluğunun ve önemini ikinci sırada ve etkisiz kılan Yönetmelik hükümleri bugün inşaat sektöründe yaşanan iş kazaları, meslek hastalıklarına göz yuman bir sisteme zemin hazırlamış ancak bu konudaki başta devlet politikaları hükümet çalışmaları, bu uygulamaların önüne geçmek için düğmeye basmıştır. Nitekim İNTES’in de her alanda destek verdiği ve işbirliği yaptığı Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun öncü ve özverili çalışmaları neticesinde 2015 yılı başı itibariyle Mesleki Yeterlilik Belgelerinin tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm mesleklerde zorunlu olacağına ve bu uygulamaya derhal başlanacağına işaret etmektedir.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri