İnternetten eski bilgisayarını sattı, 52 bin lira ceza yedi

Son yıllarda internet siteleri üzerinden mal satışları hızla artıyor.

Maliye Bakanlığı, internet üzerinden satışlara ceza yağdırıyor. Çeşitli adlarla kurulan internet siteleri üzerinden satış yapan Türkiye genelindeki binlerce kişiye para cezaları gelmeye başladı. Osman Yay isimli vatandaşa da popüler bir internet sitesi üzerinden eski bilgisayarlarını sattığı için 52 bin lira ceza kesildi. Yay, kullanılmış bilgisayarlar ve cep telefonlarını, iki sene içinde 22 parça olarak toplam 26 bin lira karşılığında sattı. Maliye ise cezasıyla birlikte 52 bin liralık borç çıkardı.

Olay, Osman Yay'ın 2005 yılında ticari faaliyetini hiçbir borcu olmaksızın durdurup bir işyerinde sigortalı olarak çalışmasıyla başladı. Elindeki eski bilgisayarını değiştirmek isteyen Yay, bir internet sitesinin sözleşme metnindeki, "Yüzde 10'unu alır, senin adına gerekli vergi ödemelerini yaparız." güvencesiyle elindeki malları satışa koydu. Böylece 2007 ile 2008 yılları arasında toplam 26 bin liralık satış yaptı. Vergi dairesinden bir görevli, 2011 yılında telefonla ulaştığı Osman Yay ile bir kahvehanede buluşup sorular sorarak, 15 dakika içinde tutanak hazırlayıp imzalattı. Osman Yay, 29 Aralık 2011'de 52 bin liralık vergi borcu gelince ne olduğunu anlayamadı.

Manisa Vergi Dairesi, 'bir defadan fazla mal alışverişi' yaptığı için bunun ticarete girdiğini ve cezayı ödemesi gerektiğini bildirdi. Yay, bunun üzerine internette yaptığı araştırmada en az 4 bin 300 kişiye böyle cezalar gönderildiğini gördüğünü belirterek, şunları dile getirdi: "Ben bilgisayar satıcısıydım. Ticari faaliyetimi 2005'te, borçsuz bir şekilde durdurdum. Elimdeki kalan ikinci el bilgisayar parçaları boşta duruyordu. İnternet sitesine koydum. Alıcı bulunca sitenin, 'Yüzde 10'unu alır, senin adına gerekli vergi ödemelerini yaparız' sözleşme güvencesine dayanarak elimde kalanları da sattım. Bana o tarihlerde ne internet sitesinden ne de Maliye'den herhangi bir uyarı veya ikaz geldi. 2007 ile 2008 arasındaki satışlardan üç sene sonra bu ceza çıkarıldı. Burada Maliye Bakanlığı'nın ve internet sitelerinin hiç mi suçu yok? Esas ticareti onlar yapıyor."

Burada internet sitesinin suçlu olduğunu, kendisini uyarmadığını iddia eden Osman Yay, "İnternet sitesinin sözleşmesinde 'yüzde 10 alınır şu kadarı şuraya şu kadarı da... KDV ödenir' yazıyor. Aslında burada internet sitesinin suçu var. Gerekli hukuki işlemeleri başlatacağım." şeklinde konuştu. Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı ise konu hakkında gönderdiği yazılı açıklamada, Osman Yay'ın bir defadan fazla mal alışverişi yaptığı için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 18. maddesine göre bunun ticarete girdiğini, vergi borcunu cezasıyla birlikte ödemesi gerektiğini bildirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri