"İnsanımız dişsiz, diş hekimleri işsiz"

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz ve yönetimi Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle bir basın toplantısı düzenledi.

Oda binasında düzenlenen toplantıda konuşan  Oda Başkanı Dt. Gürbüz Eldeniz, “İnsanımız dişsiz, muayenehanesinde çalışan diş hekimi işsiz, Kamuda çalışan diş hekimleri köle durumundadır” dedi. Oda olarak bilimsel temelli kanıta dayılı ve koruyucu ağız ve diş sağlığını önceleyen politikaları savunduklarını ifade eden Eldeniz, şöyle konuştu: “Ülkemizde, insanımızın yüzde 90'nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki Dişsizlik oranı yüzde 67’dir. 0-11 yaş grubunda DMFT oranı 5,7’dir. Yani her çocukta 6'ya yakın tedavi edilmesi gereken diş eti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Diş hekimleri Birliği bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için,Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere diş hekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır. Çalışmalarımızı özellikle çocuklarımızdan başlatmalıyız ki sağlıklı nesiller yetiştirebilelim ve sağlığa yapılan harcamaları azaltabilelim.”

SERMAYEYE TESLİM EDİLİYORUZ

Diş hekimleri sorunları ve beklentilerinden de bahseden Eldeniz, açıklamasına şöyle devam etti: “2015 Şubat ayında çıkartılan ‘Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’ bugüne kadar 3 kez ertelendi. Meslek örgütümüzle birlikte hazırlanmadan çıkarılan bir Yönetmeliğin ne kadar uygulanamaz olduğunun göstergesi bu ertelemelerdir. Bu yeni yönetmelik; muayenehane hekimliğini yok edip, mesleğimizi sermayeye teslim etme yönetmeliğidir. İkinci olarak plansız ve donanımsız açılan diş hekimliği fakülteleridir. Son bir yılda sayılan 63'den 71'e çıkmıştır. Ve her yıl 4 binin üzerinde diş hekimi mezun olmaktadır. Aynı plansızlık yeni mezun diş hekimleri için istihdam sorunu yaratmaktadır. Fakültelerde uygulanan performans sistemi eğitimin içini boşaltmıştır. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın performans sisteminin getirdiği zorluklara maruz kalmalarıdır. Meslektaşlarımız bırakın gelirini arttırmayı, sadece gelirini korumak için bile her geçen gün daha fazla hasta bakmak zorunda kalmaktadır. Bu da diş hekiminde tükenmişlik sendromu yaratarak, pek çok meslek hastalığına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda sağlık politikalarında uygulanan bu yanlışlık; toplumun her kesiminde görülen şiddetin, sağlıkta da görülmesine neden olmaktadır.”

MESUT TURAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri