İnsanı gülen, insana gülen ilçe Akşehir

Sultan Dağının eteklerine kurulan Akşehirin hemen her sokağı ayrı bir tarihi güzellik ile dolu.
 ‘Burası dünyanın ortasıdır. İnanmayan ölçsün’ diyerek bütün dünyanın gözlerinin buraya çevrilmesini sağlayan Nasreddin Hocası ile tarihin güzelliklerini yansıtan eski evleri, Sultan Dağı ve Hıdırlık gibi yeşil alanları ile gezilmeye değer bir yer olan Akşehir’in şüphesiz en çok uğrak yeri Nasreddin Hoca’nın Türbesi ve etrafında bulunan gülmece parkı. Akşehir’in Gülmece Parkı’ndan, Nasreddin Hoca Türbesi’ne, yılların tanığı Akşehir evlerinden gölün serinliğine kadar her tarafı güzelliklerle örülüdür. Akşehir halkının sevecen, misafirperver insanının sloganı ise oldukça güzel, ‘İnsanı gülen insana gülen ilçe’
Eskiden Nasreddin Hoca Türbesi’nin yakınlarında bulunan parkta birkaç ağaç gölgesinin olduğunu ifade eden ilçe sakinleri, “Buraya gelen ziyaretçiler. Bir bardak çay, bir yudum soğuk su, göz doyumu için biraz yeşillik içinde vakitlerini geçirirdi. Ancak ilerleyen yıllarda burası ayrı bir yer haline geldi. Gülmece parkına ağaçlar dikilmeye, çimler ekilmeye başlandı. Sonra parkın orta yerine kocaman bir kazan getirildi. 4 metre yüksekliğinde, 6 metre çapındaki bu bakır kazan Ankara’da geleneksel bakırcı ustalarına yaptırıldı. Gülmece Parkı’na daha sonra geleneksel Türk Tiyatrosu, Sinema, Karikatür, Edebiyat, TV - Show dünyası gibi beş ayrı kategoride yer alan mizah ustalarının büstleri yerleştirilmeye başlandı” diyerek parkın bu duruma gelmesinde emeği olanlara teşekkür etti.
Beş yılda tamamlanması planlanan anıta her yıl bir daldaki yeni bir büst eklenecek. Şimdilik Nasreddin Hoca’ya meddah, orta oyunu, tuluat gibi Geleneksel Türk Tiyatrosu alanlarında isim yapmış yaşayan veya kaybettiğimiz ustalar eşlik ediyor. Kavuklu Hamdi, Kel Hasan, Naşit Özcan, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Nejat Uygur, Erol Günaydın, Müjdat Gezen, Kemal Sunal, ve Ferhan Şensoy Nasreddin Hoca Gülmece Anıtı’nda birebir büstleriyle yer alarak, “Gülmece Parkı'nın” ayrılmaz bir parçası haline geldi.
n ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri