İnsan yetiştirme modelimiz

Nurten Selma Çevikoğlu

Eğitim sistemimizin amacı yüksek karakterli, nitelikli bireyler yetiştirmek olmalıdır. Yetkililer bu ulvi fikre uygun çalışmalar yaparak eğitim ve öğretim programı hazırlamalılar. Çağın getirdiği her türlü teknolojiden yararlanarak öğrencilerin hatta engellilerin de eğitimlerini geliştirici ortamlar sağlanmalıdır. Yanı sıra meslekî eğitim teşvik edilip yetişen öğrencilerin öğrendiklerini pratik hayatta uygulayabilecekleri istihdam alanları oluşturarak onların toplumla bütünleşmesi gerçekleştirilmelidir. Bu tür gelişmelerde her çeşit AR-GE çalışmalarından faydalanmalıdır. Aynı zamanda eğitici ve idâreci kadroların mevcut standart ve potansiyellerinin artırılması için yeni katkılar oluşturulmalıdır.

Bu sıraladıklarımız hep istediğimiz, beklediğimiz, özlediğimiz şeylerdi. Milli Eğitimin çalışmalarını tâkip ediyoruz, demiştik. Yukarıda bahsettiklerimiz hakikaten büyük bir dikkat ve özveriyle yapılıyor. Daha da iyisi olsun arzu ediyoruz. Çünkü eğitim sahası şimdiye kadar yapıldı gibi gösterilip hep ihmal edilen bir saha olmuştur. Ancak biz ortaya konan icraatlara baktığımızda yeni neslin ve ülkemizin geleceği adına ümitliyiz inşaALLAH.

Eğitim, fert ve toplumun gelişimini temin eden, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sunan, kültürel değer birikimlerimizi koruyup geliştirerek yeni yetişen nesle aktarılmasını sağlayan uzun soluklu bir süreçtir. Eğitim ülkemizin bilimsel, teknik ve ekonomik sahalarda gelişmesine katkı yaparken insânî değerlerin bireye kazandırılmasına da imkan sunmalıdır. Eğer değerler bağlamında bu anlayış olmadan eğitim gerçekleşirse o eğitim eksik bir eğitim olur. Hep söylediğimiz gibi eğitimden amaç yalnızca öğretim değildir asıl hedef insanın eğitimidir. Eğitimle bireye güzel özellikler ve değer birikimleri yüklenir böylece nitelikli ve vasıflı insan yetiştirilir. Temel gâye budur. İnsan yetiştirmek hayatta en büyük ehemmiyete hâiz bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun maddi boyutunu temin edip okulları fiziksel yönden en doygun imkanlara sâhip kılıp eğitim rûhunun içini doldurmasanız o zaman her şey kalıpta kalır. Bu şekildeki bir eğitim ile şimdiye kadar olduğu gibi bireysel ve toplumsal problemlere son derece duyarsız yalnızca kendi çıkar ve menfaatlerini önceleyen bir aydın kitlesi çıkar karşımıza.

Yarınlarımızın garantisi, ümit ışığımız genç nesli madden ve mânen en iyi biçimde çağın gereklerine uygun olarak eğitmek ve yetiştirmek devletimizin asli vazifesidir. Genç neslimize geçmiş târihsel birikimlerimiz mutlaka doğru bir şekilde aktarılmalıdır. Kültürel değerlerimizin mâziden bu yana yaşayan ahlâkî prensiplerimizin bozulmadan devâmının sağlandığı bir anlayışla çocuklarımıza ve gençlerimize eğitim sunulmalıdır. Umutla söyleyebiliriz ki, bugün bunların sağlandığı alan ve imkanlar kolaylaşmıştır. Bu konudaki eğitim erişiminin artırılması ve niteliğinin yükseltilmesini yürekten temenni ediyoruz.

Eğitim kurumlarında bugün yepyeni en son teknolojik imkanlar gençlerimizin önüne konmuştur. Son yıllarda mevcut eski eğitim materyalleri üzerinde çalışılan klasik sistem terk edilmiştir. Yavrularımız akılla tahta, tabletler gibi pek çok yenilikle eğitim görmekteler. Bilgi ve çağdaş teknolojinin getirdiği ihtiyaç ve talepler göz önüne alınarak elden geldiğince ülke imkanları gençlerimiz için seferber edilmiştir. Yine halkımızın beklentilerine cevap olabilecek esneklikte demokratik hoşgörü adımları büyük bir cesaretle atılmış bu konuda büyük ezberler bozulmuştur. Ta ana okulu aşamasından yüksek öğrenim basamaklarına varıncaya kadar bilgi teknolojisi imkanlarının etkin bir şekilde kullanılmasına uygun zeminler hazırlanmıştır. Artık gençlere düşen kendilerine devlet tarafından sunulan bu geniş bilgi ve teknolojiyi doğru biçimde kullanarak ülkemizi uluslar arası rekâbet edebilir düzeye getirmek için çok çalışmak olmalıdır. Haydi gençler iş başına…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.