"İnşaatlarda doğru malzeme kullanılmalı"

Konya’da son bir ayda çok sayıda endüstriyel yangın meydana geldi. Şehrin farklı bölgelerinde irili ufaklı birçok sanayi tesisinde yaşanan yangın, tartışmaları da beraberinde getirdi

Konya’da son zamanda meydana gelen yangınlar hem korkuttu hem de ihmal tartışmalarını beraberinde getirdi. Yapısal şartlardan donanımsal imkânlara, iş kültüründen hukuksal boyuta birçok neden Yangına sebep olabilecek milli servet niteliğinde olan, yılların birikimine dayanan; ihracat, istihdam ve ticari hacmiyle önemli bir yer tutan sanayi tesisleri yani fabrikalardaki yangın, büyük hasarlara yol açıyor.

MOBİLYA FABRİKASINDA YANGIN 

Konya'nın Karatay ilçesinde bir mobilya fabrikasında yangın çıktı. İtfaiye ekipleri çalışmalar sonucu yangını kontrol altına aldı. Hacı Yusuf Mescit Mahallesi Uyanık Sokak'taki mobilya fabrikasında belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri olayla alakalı soruşturma başlattı 

BOYA FABRİKASINDA YANGIN 

Konya’da organize sanayi bölgesinde bir boya fabrikasında büyük çaplı yangın çıktı.

Yangın, merkez Selçuklu ilçesi Büyükkayacık Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi Evrenköy Caddesinde bulunan bir boya fabrikasında başladı. Fabrikadan gökyüzüne siyah dumanlar yükselirken, alevler fabrikayı sardı. Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği fabrikadaki yangına Konya İtfaiyesi ve Organize Sanayi Bölgesinde bulunan itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın söndürme çalışmaları devam ederken, polis ekipleri çevrede geniş çaplı tedbir aldı.

SİLAH FABRİKASINDA YANGIN

Konya'nın Beyşehir ilçesinde silah fabrikasında çıkan yangın hasara yol açtı. İlk belirlemelere göre yangına elektrik kontağının sebep olduğu iddia edildi. İhbar üzerine adrese 4 itfaiye aracı sevk edildi. Fabrikanın mutfak bölümünden çıktığı belirlenen yangına müdahale eden itfaiye ekipleri, alevleri bitişikteki diğer iş yerlerine sıçramadan kısa sürede kontrol altına aldı.

Müdahale esnasında patlama sesleri duyulurken, içeride bulunan büyük tüpler dışarıya çıkarıldı. ilk belirlemelere göre sebep 'elektrik kontağı' İtfaiye ekipleri, daha sonra soğutma çalışmaları gerçekleştirdi. Yangında fabrikada bulunan CNC tezgahlarının zarar gördüğü, bir küçük tüpün patladığı, büyük çapta hasar oluştuğu belirlendi.

BALIK FABRİKASI ALEV ALEV YANDI

Konya’nın Hüyük ilçesinde, yurtdışına deniz ve tatlı su ürünleri ihracatı yapılan bir balık fabrikasında yangın çıktı. Fabrika alevlere teslim olurken, uzun süren çabaların ardından yangın söndürüldü. Edinilen bilgiye göre, Hüyük ilçesine bağlı Tolca Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir su ürünleri fabrikası akşam saat 21.00 sıralarında alevlere teslim oldu. Fabrikada görevli güvenlik görevlisinin durumu haber vermesi üzerine adrese çok sayıda itfaiye aracı, iş makineleri ile sonradan takviye olarak bir orman yangın arazözü sevk edildi. Söndürme çalışmaları esnasında bina dışında bulunan tüpler de bir patlama ihtimaline karşı yangın mahallinden uzaklaştırıldı. Yangın ekiplerin uzun uğraşlarının ardından saatler sonra kontrol altına alınırken, müdahale sırasında dumandan etkilenen bir itfaiye görevlisi olay yerinde bekletilen ambulans tarafından kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 

MALZEME SEÇİMİ DOĞRU YAPILMIYOR

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın yangınlar açısından doğru malzeme kullanımına vurgu yaparak “Çatı ve cephe kaplamaları, yangın duvarları uygun vasıfta malzemeler ile yapılmıyor. Çoğu yerde yangın kaçış kapıları amacına uygun işlevde değil, hatta önleri üretim malzemeleri ya da ürünler ile kapatılabiliyor. Diğer tespit ise binanın yapımı aşamasında kullanılan malzemeler. Çatı ve cephe kaplamaları, yangın duvarları uygun vasıfta malzemeler ile yapılmıyor. Çoğu yerde yangın kaçış kapıları amacına uygun işlevde değiller, hatta önleri üretim malzemeleri ya da ürünler ile kapatılabiliyor. Tersine çalışan yangın kapıları dahi fabrikalarda görülebiliyor. Fabrikaların ayda bir kere kontrol edilmeli yangınları önlemek için detayları en iyi şeklide almalıyız diye konuştu”

SAİT ÇELİK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri