İnşaata Ramazan ayarı

Hava sıcaklığının 35 dereceyi aşması nedeniyle birçok insan oruç tutmakta zorlanırken, güneşin altında, ağır şartlarda çalışan inşaat işçileri bütün olumsuzluklara rağmen oruçlarını tutuyor

Ramazan’ın ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle birçok insan oruç tutmakta zorlanıyor. Özellikle küçük yaştakiler ve belli bir yaşın üstünde olanlar sıcak havanın da verdiği susuzluk hissi ile zor anlar yaşıyor. Birçok insan oruçluyken dışarı çıkmaktan dahi çekinirken, bazıları güneşin altında çalışmak zorunda kalıyor. 35 dereceyi aşan sıcak havaya rağmen hem oruç tutup hem de işini yapmaya çalışan inşaat işçileri, yaptıkları iş ne kadar zor da olsa, “Allah sabrını veriyor” diyor.

 

05.00 İLE 11.00 ARASINDA ÇALIŞIYORLAR

 

Yeni Adliye Binası yakınlarında bir inşaatta kalıpçılık yapan Murat Doğan, oruçluyken inşaatta güneşin altında çalışmanın zor olduğunu fakat çalışmak zorunda olduklarını söyledi. İnşaat işçilerinin beden gücü ile çalıştığını söyleyen Murat Doğan, “İnşaatlarda çalışmak normalde çok zor. Buna bir de oruç eklenince şartlar daha da zorlaşıyor. Bu nedenle çalışma saatlerimizi değiştirdik. 05.00 ile 11.00 arasında çalışıyoruz. Öğlen ve öğleden sonra çalışmak imkansız hale geliyor” diye konuştu. 3 ay önce Sivas’tan çalışmak için Konya’ya geldiğini belirten Murat Doğan, “Bayrama kadar burada çalışacağım. Çocuklarım ve ailemin geleceği için çalışmak zorundayım. Ben bu zor şartlarda çalışıyorum ki çocuklarım kendilerini kurtarsın, onlar da beni çektiğim bu sıkıntıları çekmesin” dedi.

Erzurum’dan çalışmak için Konya’ya gelen kalıpçı ustası Yasin Yeşilyurt da, “Ramazan ayında olduğumuz için eskisi kadar verimli çalışamıyoruz. Ama işimizi de yapmak zorundayız. Bu nedenle rölantide çalışıyoruz. Tüm zorluklarına rağmen Ramazan, rahmet ve bereket dolu geçiyor” ifadelerini kullandı. Evli ve 2 çocuk babası olduğunu dile getiren Yasin Yeşilyurt, “Ailem ve akrabalarım Erzurum’da. Ben buraya çalışmak için geldim. Erzurum’da iş bulmak zor, istihdam alanları kısıtlı. Gurbette olmanın zorluklarını yaşıyorum. İnşallah bayramda memleketime döneceğim” diye konuştu.

ENERJİLERİ BİTİNCEYE KADAR ÇALIŞIYORLAR

Güneşin altında ekmek parası için Kahramanmaraş’tan Konya’ya geldiğini belirten demirci ustası Muhittin Güzel de, “Sabah 06.00’dan akşam 06.00’ya kadar çalışıyoruz. Bu nedenle oruç tutmak bizim için neredeyse imkansız hale geliyor. Çalışma şartlarının zor olmasından dolayı çoğunlukla oruç tutamıyorum. Oruç tuttuğum zamanlarda da orucumu bozma noktasına geliyorum. Açlık aranmıyor ama, güneşin altında gün boyu çalıştığınız zaman susuzluktan bayılacak duruma geliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

35 dereceyi aşan sıcak havada güneş altında çalışmanın zorluklarını anlatan Mehmet Toptaş da, “Güneşin sıcaklığına demirin sıcaklığı da eklenince bizim maruz kaldığımız ısı 40 dereceyi buluyor. Bazen ısınan demiri çıplak elle tutamıyoruz. Çalışma şartlarımız çok zor olduğu için sabah erkenden işe başlıyoruz. Sahurdan sonra inşaata gelip saat 11.00 gibi işi bırakıyoruz. Ramazan ayı boyunca yarım yevmiye ile çalışıyoruz. Normalde yevmiyemiz 75-80 TL’yken şimdilerde 35-40 TL’ye çalışıyoruz” dedi.

ORUÇLUYKEN ÇALIŞMAK ZEVK VERİYOR

 

Sıcak havada oruçluyken çalışmanın zorluklarını anlatanların yanı sıra oruçluyken çalışmanın insana zevk verdiğini düşünenler de var. Sabah 5.00’te işe başlayıp 11.00’de işi bıraktıklarını belirten demirci Mehmet Yayla, “Ramazan ayı dolayısı ile öğlen olmadan işi bırakıyoruz. Sonra eve gidi yatıyoruz. Orucun yarısını uykuya tutturuyoruz. Bana göre oruç tutmanın bir zorluğu yok. Allah sabrını veriyor. Ustalarımız da fazla zorlamıyorlar” dedi.

Kooperatifin İş Güvenliği ve Sağlığı Sorumlusu Harun Toy ise çalışanların ister istemez sıcak havan etkilendiklerini ve bu nedenle işin yavaşladığını belirtti. İnşaatta çalışanların tamamen beden gücünü ortaya koyduklarını dile getiren Harun Toy, “Ramazan ayında bedenen çalışmak zordur, güneşin altında çalışmak daha bir zordur. Çünkü susadığınız zaman su içemiyorsunuz, çalışanlarımızın en büyük sorunu bu. İşçilerimiz sabahın erken saatlerinde gelip serin havada çalışıyorlar. İnşaat sektöründe çalışmak oruçluyken gerçekten çok sıkıntılıdır. Yeri geliyor 5 santimlik bir kalasın üstünde durmak zorunda kalıyorsunuz, yeri geliyor 20 kat yükseklikte iskelenin üzerinde çalışıyorsunuz, cephede güneş ve rüzgara maruz kalarak çalışıyorsunuz. Bu tür zorlukları gördüğümüz için çalışanlarımıza bunları yapın, işi aksatmayın, hızlı olun demiyoruz, diyemeyiz. Çünkü bunun bize bir faydası olmayacak, Ramazan’da mümkün olduğunca hoşgörülü davranmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri