Inklusion, Sonderschule’deki Beklentileri Karşılayamadı

Almanya'da ngelli çocuklara diğer çocuklarla birlikte ders görme imkanı sunan Inklusion uygulaması, Sonderschule’ye giden çocukların sayısının azalmasında etkili olamadı.

Almanya'da ngelli çocuklara diğer çocuklarla birlikte ders görme imkanı sunan Inklusion uygulaması, Sonderschule’ye giden çocukların sayısının azalmasında etkili olamadı. Bertelsmann Vakfı’nın yaptırdığı bir araştırmaya göre, Sonderschule ile ilgili beklentiler yerine gelmediği için halen bu okullara giden öğrencilerin yüzde 73’ü ortaokul mezunu olamıyor.

Engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle aynı sınıfta ders görmelerini öngören Inklusion uygulamasıyla ilgili belli bir mesafe kat edilmiş olsa da Sonderschule’de okuyan çocukların sayısında hala bir azalma görülmüyor. Bertelsmann Vakfı’nın yaptırdığı ‘Bildungsreport 2014’ (2014 Eğitim Raporu) başlıklı araştırmadan çıkan sonuca göre engelli öğrencileri dışlamaya son vermek için başlatılan yeni uygulama henüz Sonderschule öğrencilerinin durumunu beklentilerin aksine düzeltmiş değil.

Araştırma ayrıca Sonderschule’lerden ayrılanların yüzde 73’ünün Haupschulabschluss diploması (ortaokul mezuniyeti) dahi alamadan okuldan ayrıldıkları gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu da Inklusion uygulamasına rağmen sayıları azalmayan Sonderschule öğrencilerinin ezici bir çoğunluğunun gelecek perspektifinin hala olmadığını gösteriyor.

Bertelsman Vakfı Başkanı Jörg Dräger, 2012/2013 yıllarındaki bir milyona yaklaşan engelli öğrencinin yüzde 28,2’sinin normal okullara gitmesi ve her gün daha fazla okulun bu uygulamaya geçmeye başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bununla birlikte Sonderschule’nin hala çok fazla genç ve çocuk için çıkmaz sokak olmaya devam etmesinden yakınan Dräger, ”Halbuki diploma toplumsal katılım için çok önemlidir.” diyerek konunun ehemmiyetine dikkat çekti.

TÜRK ÇOCUKLARININ BİTMEZ ÇİLESİ

Bertelsmann Vakfı’na göre eğitimde özel desteğe ihtiyaç duyan öğrenci sayısı Almanya genelinde olduğu gibi eyaletlerde de artıyor. Almanya’da bu rakam ortalama yüzde 6,6 olarak hesaplanırken, bazı eyaletlerde 5,1 gibi düşük, bazılarında ise yüzde 10’ları aşan oranlar görülüyor. Inklusion uygulamasına geçiş için beş yıl önce imza atan Almanya’da eyaletler bu imzanın gereği olarak uygulamaya geçmeye çalışıyor. Inklusion ile ayrımcılığın ve dışlanmanın önüne geçmek isteyen devlet bu proje ile bir taraftan çocukların beraber olup birbirini tanımalarını hedeflerken, diğer taraftan da sınıfta özel pedagoglarla engellilerin eğitimini garanti altına almak istiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri