İngiliz Üsleri Suriye Hakkında İstihbarat Toplamak İçin Kullanılmış

Rum basını, üsler konusunda İngilizlerin gerek yaptıkları düzenlemelerle Kıbrıs sorununda rahatsızlık verdikleri, gerekse üsleri savaş amaçlı kullanmaya niyetlendiklerini yazdı.

Rum basını, üsler konusunda İngilizlerin gerek yaptıkları düzenlemelerle Kıbrıs sorununda rahatsızlık verdikleri, gerekse üsleri savaş amaçlı kullanmaya niyetlendiklerini yazdı. Kıbrıs’taki İngiliz Üslerinin hali hazırda Suriye için kullanıldığı ve casus uçaklarının neredeyse bir yıldır ülke üzerinde uçarak istihbarat topladıkları bildirildi.

Rum kesiminde, Londra’nın 'Rum hükümetinin üslerin savaş planlamaları için kullanılması durumunda haberdar edileceği ve ülkenin bu konuda sürprizlerle karşılaşmayacağı' şeklinde güvenceler aldığını yazan Rum Fileleftheros gazetesi, '1960 Kuruluş Anlaşması uyarınca İngilizlerin üslerin dış kullanımıyla alakalı olarak Rum Yönetimini bilgilendirmek zorunda olmadıklarına' işaret etti.

İngilizlerin Rum Yönetimini durumdan haberdar etmelerinin, iyi niyet ve kendi isteklerine kalmış bir durum olduğunu belirten gazete, üslerin 1991 yılında meydana gelen Körfez savaşı ile 2003 yılındaki Irak savaşında kullanıldığını anımsattı.

Suriye’deki mevcut krizde üslerin neredeyse bir yıldır istihbarat toplamak amacıyla kullanılmakta olduğunu yazan gazete, İngiliz üslerinden kalkan casus uçaklarının, Suriye’de olup bitenlerle ilgili olarak, 'müttefik güçleri' bilgilendirme sorumluluğuna sahip olduklarını bildirdi.

İngiliz üslerinin, savaşa hazırlanmakta olan tüm güçler için önemli olarak addedildiğini çünkü bölgede düğüm noktası teşkil ettiklerini aktaran gazete, uçak gemilerinin konuşlandırılması yerine savaş bölgesine yakın üslerin kullanılabileceğini ifade etti.

Üslerin saldırı durumunda kullanılması için, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı olması gerektiğine işaret eden gazete, İngiliz 'Karşı İstihbaratı'nın, Ağrotur ve Dikelya üslerinden, aynı zamanda Trodos’ta bulunan radardan, Suriye ordusunun faaliyetlerini izlemekte olduğunu ve İngiliz basınında da yer aldığı gibi, bu durumun Suriye’deki muhaliflerin işini kolaylaştırdığını belirtti.

LUKAİDİS: RUM YÖNETİMİ İNGİLİZLERİN HAKLARINI FESHETME HAKKINA SAHİP

Bu arada gazete, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin eski yargıçlarından Lukis Lukaidis, Rum Yönetiminin, Anlaşmalar Hukuku uyarınca, İngilizlerin üslerin kullanımıyla ilgili haklarını feshetme hakkına sahip olduğunu söylediğini aktardı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri